Kinderen die bezoek krijgen van een cliniclown blijven door die traumatische ervaring gemiddeld drie dagen langer ziek.

Cliniclowns houden kinderen langer ziek

Cliniclowns hebben als slecht verklede veertigers een even traumatisch effect op kinderen als een zatte Sinterklaas, blijkt uit onderzoek. Op lange termijn zijn ze echter kostenbesparend voor de ziekteverzekering.

Israëlisch onderzoek wees recent uit dat vrouwen die in vitro bevrucht willen worden, 30 procent meer kans hadden om zwanger te worden als ze na de bevruchting een kwartier bezoek kregen van een cliniclown. Een pluim op het vrolijk rode bolhoedje van de clowns. Wat de perstekst echter niet vrijgaf is dat kinderen die bezoek krijgen van een cliniclown uit schrik gemiddeld drie dagen langer ziek in het ziekenhuis moeten blijven. 

Navraag in ziekenhuizen leert dat de nefaste gevolgen van cliniclown-bezoek gekend zijn. Weinig kinderen hebben baat van een bezoek van cliniclowns bevestigt een verpleegster die anoniem wil blijven. ‘Je weet nooit met die geshminkte gekken.’

Dokter Rebecca Byffels uit het Gentse Universitaire Ziekenhuis wil wel praten. Ze is echter genuanceerd over het clownsbezoek. ‘Uiteraard worden kinderen niet beter van zo’n clownsbezoek. Maar wel efficiënt blijkt policy om kinderen waarvan we vermoeden dat ze de boel een beetje beduvelen met het bezoek van een cliniclown te vereren. Kinderen voelen zich na zo’n bezoekje veel slechter. Sommigen moeten daardoor inderdaad langer in het ziekenhuis blijven.’ Dat kost het de ziekenzorg wat meer, beaamt de dokter, maar op lange termijn is het echter kostenefficiënt. 

Dat komt omdat cliniclowns een opvallend neveneffect veroorzaken. Kinderen die bezoek krijgen van een clown komen veel minder snel térug dan zieke leeftijdsgenootjes die geen bezoek van een cliniclown kregen. De kinderen zijn zo bang van de clowns dat ze onbewust ziektes overwinnen om toch maar niet meer in het ziekenhuis terecht te komen. ‘Op korte termijn lijkt zo’n clownsbezoek dus misschien contra-productief. Op lange termijn spreken we echter van een grote besparing binnen de ziekenzorg’, aldus dokter Byffels.

Anonieme verpleegster: ‘Je weet nooit met die geshminkte gekken’

“Het effect van een cliniclown is vergelijkbaar met de ontmoeting met een zatte sint’, legt de dokter uit. “Beide keren heb je te maken met een slecht verklede veertiger die een onuitwisbare indruk nalaat op een kind. Omdat het niet te verantwoorden is in een kinderziekenhuis sint en piet een heel jaar zat te laten rondlopen, kozen we voor clowns. Minder controversieel, maar zeker even efficiënt.”