Jonge muziekliefhebbers betalen te veel voor festivals als Rock Werchter. Het CGKR wil arme studenten daarom financieel steunen. (Foto Max Mayorov)

Arme studenten krijgen beurs voor festivals

Ook arme studenten moeten de kans krijgen om een festival bij te wonen. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) wil daarom zogenaamde festivalbeurzen uitreiken.

‘De prijzen van festivals als Rock Werchter swingen de laatste jaren de pan uit’, zegt Jan Meulders van het CGKR. ‘Studenten komen met één vakantiejob vaak niet toe om de dure tickets te bekostigen. We willen vermijden dat festivals exclusief terrein worden van rijkeluiskinderen. Kinderen uit gewone werkgezinnen moeten ook de kans krijgen om een festival bij te wonen en te proeven van jongerencultuur.’

Dat het CGKR met dit voorstel op de proppen komt, is merkwaardig. ‘Mensen denken vaak dat wij enkel in actie schieten als iemand een racistische mop tapt. Dat is slechts gedeeltelijk waar’, legt Meulders uit. ‘Onlangs hebben wij onze statuten uitgeplozen en daarin staat dat de bevordering van gelijke kansen evenveel aandacht moet krijgen als het bestrijden van racisme. Vandaar ons voorstel om festivalbeurzen uit te reiken aan minder gegoede studenten.’

Om dat alles te financieren vraagt het CGKR extra werkingsmiddelen aan de Vlaamse regering. Opvallend genoeg viel het voorstel in politieke kringen meteen in de smaak. ‘Ik vind het een sympathiek idee en wil zeker bekijken of daar in de begroting nog plaats voor is’, verklaart begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA).

Festivals worden inderdaad te duur voor gewone jongeren, vindt Muyters. ‘Een combiticket voor Werchter kost 195 euro en een campingticket 18 euro. Tel dat samen en dan zit je al aan 235 euro. Reken nog eens 150 euro aan eten en drinken en dan kom je al aan 430 euro’, rekent de begrotingsminister voor. ‘Dat is veel, té veel voor een doorsnee student.’

Federaal minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) van haar kant toont meer terughoudendheid. ‘Een alternatief is de Graspop Metal Meeting in Dessel’, weet ze. ‘Dat is stukken goedkoper, en de muziek is daar zeker niet slechter.’

Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Herman Schueremans (Open Vld), tevens organisator van Rock Werchter, is maar een koele minnaar van het voorstel. ‘Dit is een slecht idee. Zou het niet beter zijn om de festivals zelf een subsidie toe te kennen?’, oppert de liberale politicus. ‘De organisatoren kunnen overheidssteun beter gebruiken dan de muziekliefhebbers.’

Herman Schueremans (Open Vld):
‘Slecht idee. Organisatoren kunnen overheidssteun beter gebruiken dan muziekliefhebbers’

Chokri Mahassine, de man achter Pukkelpop en Vlaams Parlementslid voor sp.a, is een andere mening toegedaan. ‘Beurzen geven aan arme studenten past in de participatieve boodschap die wij als Pukkelpop al zo lang uitdragen. Muziek leidt tot een harmonieuze, verdraagzame samenleving en het is goed dat de overheid dat signaal van diversiteit ondersteunt. Jongeren komen immers niet alleen naar festivals voor de muziek, maar ook om gesensibiliseerd te worden. Dat alles sluit een subsidie voor de organisatoren natuurlijk niet uit.’