Voormalig president Hosni Moebarak wordt als levend relikwie bijgezet in de Egyptische afdeling van het British Museum.

Moebarak neemt intrek in British Museum

De Egyptische president Hosni Moebarak verlaat het land waar hij dertig jaar over regeerde en verkast naar Londen. Hij heeft een onderkomen gevonden in de Egyptische afdeling van het British Museum.

Na wekenlang protest is Moebarak eindelijk gezwicht: de gecontesteerde president stapt met onmiddellijke ingang op. ‘قبلة مؤخرتي، الناس أغبياء’, zo liet Moebarak weten in zijn afscheidsspeech (vertaling: zie Google Translate).

Het Egyptische leger stelt een vliegtuig ter beschikking opdat het voormalige staatshoofd en zijn gevolg meteen de wijk kunnen nemen naar Europa. Zo wordt een mogelijk bloedige confrontatie met de woedende massa vermeden.

De uiteindelijke bestemming is echter niet Parijs, zoals in verschillende kranten gesuggereerd werd, maar de Britse hoofdstad Londen. Daar zal Moebarak zijn intrek nemen in het prestigieuze British Museum, waar ook tientallen andere oud-heersers van Egypte hun laatste dagen doorbrengen.

Moebarak krijgt zodoende een eervolle plaats in de roemrijke geschiedenis van het Noord-Afrikaanse land. ‘Wij zijn vereerd om deze moderne farao in onze collectie te mogen plaatsen’, zei directeur Charles Tweetspeck toen het nieuws bekend raakte.

Een vleugel van het museum wordt vrijgemaakt zodat Moebarak en zijn familie zich comfortabel kunnen huisvesten. Ook neemt het British Museum extra veiligheidsmaatregelen om het leven van de voortvluchtige Egyptenaar te beschermen. ‘Deze man is werelderfgoed. Het is onze plicht om hem zo lang en zo goed mogelijk te conserveren’, aldus Tweetspeck.

De steenrijke ex-president moet geen huur betalen, maar het museum vraagt hem wel om enkele uren per week acte de présence te geven zodat bezoekers hem in levenden lijve kunnen aanschouwen. Als Moebarak afwezig is, krijgt het publiek een vooraf opgenomen toespraak te zien.

Directeur Charles Tweetspeck:
‘Het is onze plicht om Moebarak zo lang en zo goed mogelijk te conserveren’

Met de verhuis van Moebarak heeft Brits premier David Cameron in één klap een bijzonder heikele kwestie opgelost. Al jaren vraagt Egypte om de integrale Egyptische collectie terug te geven aan het land van oorsprong. Nu Moebarak deel zal uitmaken van die collectie laat de regering die claim ogenblikkelijk vallen.

‘Jullie mogen hem houden’, stond reeds te lezen op borden van betogers die juichend naar de Britse ambassade in Caïro waren getrokken.