IJs met paardenvlees wordt een gamechanger die de sector op zijn kop zal zetten. Per ongeluk komen ondernemers op hun beste ideeën.

IJsboerke scoort met paardenvleessorbet

Bij een doorlichting van IJsboerke zijn sporen van paardenvlees gevonden in frisco's en sorbets. Daarmee heeft het Europese vleesschandaal ook België bereikt. De consument is laaiend enthousiast.

De ietwat verontrustende ontdekking is er gekomen na een onderzoek op last van schuldeiser BNP Paribas. IJsboerke zit namelijk in bijzonder slechte papieren. Als er geen overnemer gevonden wordt, staan er 335 banen op de tocht.

‘Wij zijn gechoqueerd door de ontdekking’, zegt Julien Schelstraete, woordvoerder van BNP Paribas Fortis in België. ‘Eerlijkheid tegenover consumenten is een must. Anders ben je alle geloofwaardigheid kwijt.’

Vandaar dat IJsboerke op zijn site aankondigt dat het bekende veelkleurige waterijs, het citroensorbet en de klassieke ‘frisco’ vezels van paardenvlees bevatten. Caroline Crommelynck van de vakbond ABVV hoopt dat de ontdekking zal leiden tot de wederopstanding van het ijsjesbedrijf. ‘Onze arbeiders rekenen op de weldaden van paardenbiefstukkensocialisme. Paardenvlees in roomijs draaien mag dan indruisen in tegen alle ambachtelijke vaktradities, als het de werkgelegenheid ten goede komt, zijn wij helemaal voor.’

Gelukkig zijn ook de consumenten vóór. IJsjesliefhebbers, jong en oud, reageren zelfs laaiend enthousiast op het paardenvlees. ‘Ook in moeilijke tijden blijf ik trouw aan IJsboerke’, schrijft Guido Leman in een brief. ‘Dat er ondanks de financiële problemen nog ruimte is voor innovatie pleziert mij. De kinderen beleven nu nog meer plezier aan hun ijs. Zijn de brokjes in de stracciatella chocolade of paardenvlees: al proevend vermaken zij zich.’

IJsboerke krijgt echter meteen concurrentie uit Zwitserland. Bij voedselgigant Nestlé is immers paardenvlees terechtgekomen in chocolademelkpoeder, een belangrijk ingrediënt van het minderwaardige Zwitserse ijs.

Guido Leman:
‘Dat er ondanks de financiële problemen nog ruimte is voor innovatie pleziert mij’

Het voedingsschandaal begon in het Verenigd Koninkrijk, waar uit Frankrijk afkomstige diepvriesgerechten met paardenvlees werden ontdekt. Vooral in Engeland, een land met een sterke traditie in dierenbescherming, ligt het eten van paarden zeer gevoelig. Toch vermoeden kenners dat het paardenvleessorbet de attitude van de Britten grondig kan wijzigen. ‘Misschien dat ze nu eindelijk overstag gaan voor de paardenbiefstuk, al zal het misschien wel de diepgevroren variant zijn’, speculeert trendwatcher Nathalie Bekx.