Bart De Wever vindt het niet erg dat hij Nederlander wordt. 'Hier in Vlaanderen had ik toch geen vriendjes meer.'

Peeters verpatst Antwerpen aan Nederland

Om de gemeenschappelijke banden tussen Vlaanderen en Nederland aan te halen wordt Antwerpen een Hollandse exclave. Daardoor zal de verdieping van de Westerschelde morgen al beginnen.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft vol trots aangekondigd dat Antwerpen een Nederlandse exclave wordt, een stukje Hollandse handselnatie dat volledig omsloten is door hardwerkend Vlaams grondgebied. Vanaf 1 maart is het zo ver.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (ex-N-VA, thans VVD) reageert hoogst bedaard op het nieuws. ‘We hebben vroeger te weinig richting Nederland gekeken. Ik hoop dat onze getroebleerde relatie met Nederland eindelijk verbetert en dat Vlaanderen en Nederland weer naar elkaar toegroeien. We kunnen niet diep genoeg met elkaar in zee gaan’, stelt De Wever. ‘Ik ben persoonlijk geen fan van het conflictmodel, daarom is een synergie tussen beide regio’s wenselijk. Welke stad is daar beter voor geplaatst dan Antwerpen?’

De scheiding der Nederlanden was een jammerlijke gebeurtenis’, verklaart de historicus in Bart De Wever. ‘Nu wij burgemeester zijn van Antwerpen hebben we de mogelijkheid om de klok terug te draaien. Antwerpen wordt een Hollandse exclave onder mijn voogdij. Zo kan ik zo veel contacten hebben met de Nederlandse premier Mark Rutte als ik maar wil zonder dat iemand me teruggefluit. Met hem wil ik wel vriendje worden.’

‘Ik werd tot voor kort ondergewaardeerd in Nederland’, erkent De Wever grootmoedig. ‘Door het been stijf te houden of te epateren met opruiende uitspraken krijg ik in Vlaanderen en Wallonië aandacht genoeg, maar daar kijken onze grofgebekte noorderburen niet van op. Om een vereniging van het Dietse Rijk te verkrijgen moeten we het over een andere boeg gooien en inspelen op de Hollandse koopmansgeest. Het is crisis en dan is zelfs Antwerpen een cadeau dat men in dank aanvaardt.’

‘Ik denk dat wij voor Nederland nog vaak dat exotische, bourgondische, half-Latijnse land zijn waar je graag eet en recreëert, maar dat dichtbij en toch veraf is’, beseft De Wever. ‘Ik begrijp niet dat er vanuit Nederland zo weinig interesse is voor ons. Onze toenaderingspogingen getuigen alvast van goede wil.’

We gaan voluit aan de slag‘, belooft Nederlands premier Mark Rutte (VVD). ‘We beginnen de Westerschelde morgen al te verdiepen. Onze constructieve houding ten aanzien van Vlaanderen heeft ons een enig provinciestadje opgeleverd dat ondanks zijn geringe maatschappelijke belang wel een strategisch niet te onderschatten ligging heeft. Naar ik vernomen heb, staan de Belgische havens ook bekend om hun uitstekende beveiliging. Daar heb ik wel een theekransje met Bart De Wever voor over. Desnoods zelfs twee.’

Mark Rutte:
‘Onze constructieve houding ten aanzien van Vlaanderen heeft ons een enig provinciestadje opgeleverd’

‘Ik vind de overdracht van Antwerpen een zeer wijs plan’, staat Kris Peeters (CD&V) te jubelen. ‘Zeker met het oog op 2014. Nederland heeft er nu alle belang bij dat de Antwerpse haven floreert en met gepaste spoed de Westerschelde verdiept. De Wever naar Nederland en een versnelde verdieping van de Westerschelde: nogmaals is bewezen dat wanneer Vlaanderen in actie schiet, er ook daadwerkelijk dingen gebeuren.’