Een gestroopt paard wacht op verwerking tot lasagne, biefstuk en worst.

Recordaantal paarden gestroopt in Europa

Vorig jaar is in Europa een recordaantal paarden gedood omwille van het magere, ijzerhoudende vlees. De illegale stroperij is steeds vaker het werk van de georganiseerde misdaad of van grote voedselconcerns.

In 2012 zijn in Europa honderdduizenden paarden gedood. In Roemenië, waar het dier erg bedreigd is, kwamen duizenden dieren op een vreselijke manier aan hun einde. Ook in het hypocriete Nederland, waar paardenvlees officieel not done is, maar velen in het geniep genieten van een stuk paardenworst, werden hele kuddes afgeslacht. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties overtreffen de cijfers van 2012 ruimschoots die van 2011, het vorige recordjaar.

Waarnemers benadrukken dat de illegale stroperij steeds vaker het werk is van de georganiseerde misdaad, in de vorm van multinationale voedingsbedrijven of leugenachtige regeringen. Rebellengroeperingen uit de Balkan gebruiken het vlees vaak als ruilmiddel om aan geld, wapens, munitie, drugs, alcohol of aidsremmers te geraken. Ook de consument heeft boter op het hoofd. Hij trekt er zich geen zier van aan dat er paardenvlees in zijn lasagne zit.

‘We stellen geen gedragsverandering vast bij de Belgen’, onthult Koenraad Vangoidsenhoven, secretaris-generaal van de Federatie van de Belgische Vleeswarenindustrie. ‘Zo lang de vraag naar paardenvlees blijft bestaan, zal de illegale stroperij doorgaan. Dat verontrust ons, want wettelijk gezien moeten wij dieren met respect behandelen, terwijl illegale slachtoffers daar niet naar moeten omkijken. Zij slaan er maar een slag naar en dreigen ons zo uit de markt te concurreren. Plus daarbij verwerkt men in het illegale circuit vlees van sportpaarden, die medicijnen toegediend kregen. Als zij dat mogen, moeten wij dat ook kunnen.’

Rebellengroeperingen uit de Balkan gebruiken het vlees als ruilmiddel voor aidsremmers

Paardenvlees is vooral in Frankrijk en België erg gegeerd. Ook in andere Europese landen geloven burgers dat paardenvlees het libido verhoogt en magische krachten heeft. Popgroepen die de consumptie van vlees omarmen, hebben beduidend meer succes dan hun vegetarische collega’s. Britten, van nature een tegendraads volk, walgen echter van paardenbiefstukken, ondanks de bijzondere culinaire eigenschappen van het vlees. De eilandbewoners drinken zich nog liever moddervet dan hun tanden in een heerlijk stukje paardenfilet te zetten.