Om te verbergen dat prins Filip een eunuch is, krijgt hij regelmatig testosteron ingespoten. Daardoor kan hij zelfs een baard laten staan.

Prins Filip onderging halve geslachtsoperatie

Halfweg de jaren negentig heeft prins Filip een gedeeltelijke geslachtsverandering ondergaan. Dat blijkt uit het boek Koningskwesties van journalist Frédéric Deborsu. Koning Albert II liet de behandeling stopzetten.

Dat er iets scheelt met prins Filip, de oudste zoon van koning Albert, had iedereen al lang in de mot. Zelfs wijlen koning Boudewijn gevoelde dat zijn neef niet helemaal normaal was en zag hem de Belgische troon liever niet bestijgen.

Wát er precies aan de hand was met Filip, was jarenlang een groot vraagteken. Er deden speculaties de ronde dat de kroonprins cognitieve problemen had, maar uit het boek van Frédéric Deborsu blijkt nu dat Filip ‘echt een vrouwtje’ wou zijn.

Halfweg de jaren negentig begon de prins in het grootste geheim een behandeling om zich tot vrouw te laten omvormen, zo schrijft de RTBF-journalist. Gedurende enkele jaren kreeg de prins een hormonenkuur en in 1997 onderging hij een eerste chirurgische ingreep. Daarbij werden zijn testikels afgezet. Later zouden nog andere modificaties volgen, zoals het inplanten van kunstborsten en het transformeren van de prinselijke schaamstreek.

Toen Albert II lucht kreeg van de operatie, liet hij de behandeling onmiddellijk stopzetten. ‘De koning was op de hoogte van de voorafgaande hormonenkuur, maar was ervan overtuigd dat Filip mánnelijker wilde worden’, legt Deborsu uit. ‘Dat zijn oudste zoon zich wilde laten ombouwen tot vrouw, was een gigantische schok voor de streng katholieke vorst.’

Op bevel van de koning krijgt Filip voortaan extra dosissen testosteron, waardoor hij uiteindelijk zelfs een stoere baard kon laten groeien. ‘Toch is de reconversie niet compleet. Heelkundig was het niet meer mogelijk om de prinselijke teelballen er weer aan te naaien’, weet Deborsu. ‘De prins is dus een eunuch, wat in vorstenhuizen niet eens zo vreemd is. Gelukkig had de behandelende arts Filips testikels wel ingevroren – je weet nooit wanneer ze nog van pas konden komen.’

En van pas zouden ze komen. Onder dwang van zijn familie trouwde Filip in 1999 met de kwezel Mathilde d’Udekem d’Acoz. Dankzij ivf kon hij zijn vrouw alsnog vier kinderen schenken.

Frédéric Deborsu:
‘Heelkundig was het niet meer mogelijk
om de prinselijke teelballen er
weer aan te naaien’

Het vruchtbare huwelijk met Mathilde hielp om allerlei hardnekkige roddels de kop in te drukken, zoals het absurde verhaal dat de halfslachtige prins een relatie had met een man. ‘Zo’n kolder gelooft toch niemand?’, lacht Bruno Nève de Mévergnies, persadviseur van de Hof. ‘We zijn blij dat het boek van de heer Deborsu een aantal totaal onjuiste en beledigende geruchten ontkracht.’

Als de geslachtsverandering volledig was doorgetrokken, had Filip kans gemaakt om de eerste vrouw te worden op de Belgische troon. Nu zal die eer waarschijnlijk te beurt vallen aan prinses Astrid.