Journalist Frédéric Deborsu komt het team van De Rechtzetting versterken. 'Ik laat mij niet van de wijs brengen door de feiten.'

Deborsu maakt overstap naar De Rechtzetting

Frédéric Deborsu verlaat de RTBF en gaat voltijds aan de slag bij De Rechtzetting. De Franstalige journalist maakte faam met zijn boek Koningskwesties. 'Zijn profiel is perfect voor ons', zegt uitgever Gianni Caspaer.

Het is algemeen bekend dat de werkelijkheid steeds moeilijker aansluiting vindt bij de berichtgeving. ‘Dat ligt niet aan de journalistiek, maar aan de onderliggende feiten. Die worden steeds onnauwkeuriger‘, legt verantwoordelijk uitgever Gianni Caspaer uit. ‘De verdienste van Frédéric Deborsu is dat hij dieper graaft dan alle anderen. Zijn aanpak is goed én moedig.’

Deborsu’s heldhaftige journalistiek werd niet gesmaakt door de RTBF. Na de publicatie van zijn beruchte boek over het koningshuis gooide de Franstalige openbare omroep hem zonder boe of ba buiten. De gezagstrouwe RTBF kon het niet smaken dat Deborsu groteske onthullingen deed over de seksuele geaardheid van de kroonprins. Evenmin werd de zender geil van het verhaal over de halve geslachtsoperatie van prins Filip.

Gianni Caspaer:
‘Met zijn onzin zal Frédéric onze berichten permanent naar een hoger niveau tillen’

‘Kortom, het moment was ideaal om dit rastalent binnen te halen in onze stal’, zegt Caspaer. ‘Zijn profiel is perfect voor ons. Hij laat zich niet van de wijs brengen door ontsporende feiten.’

Deborsu zelf beaamt dat. ‘Voor mijn stellingen heb ik geen bewijzen, maar ik ben betrouwbaar‘, verduidelijkt de journalist. ‘Ik wens de werkelijkheid te destabiliseren, maar dan op een positieve manier. Volgens mij zal het de boosaardige, onbetrouwbare realiteit populairder maken en zal zij hier sterker uitkomen.’

Het is de eerste keer dat een Franstalige journalist voltijds in dienst treedt bij een Nederlandstalig, waarheidsveinzend magazine in het genre van De Rechtzetting. ‘Met zijn onzin zal Frédéric onze nieuwsberichten verrijken en permanent naar een hoger niveau tillen’, hoopt Caspaer. ‘Toen hij ‘ja’ zei op ons aanbod, was dat de gelukkigste dag uit mijn leven.’