Wouter Vandenhaute verzekert zijn zender voor minstens zeven jaar van een toekomst.

VIER lanceert ‘Welke dopeur volgt Lance op?’

Wouter Vandenhaute en Tourorganisator ASO slaan de handen in elkaar in de zoektocht naar de opvolger van Lance Armstrong. Het tv-publiek beslist welke dopeurs Armstrongs zeven verloren zeges krijgen.

Wouter Vandenhaute, wielerfanaat en VIER-eigenaar, ziet nieuwe kansen om zijn media-imperium uit te breiden. De Vlaamse tycoon heeft een akkoord op zak met de ASO om in een wervelende televisieshow een opvolger aan te duiden voor Lance Armstrong.

Dat is nodig, want sinds vandaag vertoont de erelijst van de Tour de France een pijnlijke lacune: van 1999 tot en met 2005 is er geen winnaar. De internationale wielerunie UCI heeft de zeven zeges van Armstrong geschrapt omdat de Texaan toen meer doping dan toegelaten in zijn billen gespoten had.

‘Je zou die ereplaatsen leeg kunnen laten, maar dat oogt zo lullig’, zegt Vandenhaute. ‘Als je een monument liquideert, moet je een waardig alternatief kunnen bieden.’

De Woestijnvisser nam contact op met Tourdirecteur Christian Prudhomme en die had meteen oren naar het plan van Vandenhaute om het televisiepubliek te laten beslissen over Armstrongs opvolging. ‘Wouter heeft eerder al de Muur van Geraardsbergen geschrapt uit de Ronde van Vlaanderen en de modderstroken uit het veldrijden, en telkens toonden de fans zich zeer enthousiast. Liefst 67 procent van de kijkers vond de Ronde zónder Muur veel plezanter. Wij vertrouwen erop dat hij perfect aanvoelt wat het wielerpubliek verlangt.’

Iwein Segers, de nederige presentator die eerder al zijn sporen verdiende met Komen eten, zal de show aan elkaar praten. Zoals wel vaker het geval is bij programma’s van VIER zal Welke dopeur volgt Lance op? verschillende genres combineren. Er komt een quiz en de presentator probeert grappig uit de hoek te komen terwijl zijn sidekicks voor het harde interview gaan. Tussendoor zijn er optredens van Vlaamse en Franse artiesten. Acts met leeuwen en vosmangoesten vullen de dode momenten. De jury bestaat uit Iljo Keisse, Filip Meirhaghe en Bart Wellens.

‘We gaan op zoek naar de grootste losers‘, zegt Iwein Segers. ‘Amateuristische dopingzondaars die zelfs met een lijf vol spul nog geen platte prijs kunnen winnen.’

Het programma zal minstens zeven jaargangen lopen. ‘Er zijn zeven gele truien te verdelen, elk seizoen een andere. Maar we sluiten niet uit dat ook andere Tourwinnaars alsnog van hun sokkel sukkelen en een vervanger nodig hebben in de erelijst’, blikt Vandenhaute vooruit. ‘VIER heeft een toekomst.’

Wouter Vandenhaute:
‘Je zou die ereplaatsen leeg kunnen laten, maar dat oogt zo lullig’

De Waalse media zijn boos dat Vandenhaute hen botweg gepasseerd is. ‘Het kan toch niet dat een Vlaamse zender op zoek gaat naar een opvolger voor Armstrong als het net een Vlaming is die de hele affaire in gang gestoken heeft? Deze zaak is kenschetsend voor de corruptie onder Vlaamse ondernemers’, foetert Béatrice Delvaux in Le Soir. Zij pleit voor een federale minister van Waalse Zaken die de vervlaamsing van de bedrijfswereld in Wallonië tegengaat.