De openbare omroep spreekt tegen dat hij te veel politieke debatten in de ether gooit. De Oostendse liberale braadworst Bart Tommelein (Open Vld) had daarover geklaagd, maar de VRT ontkent alle aantijgingen.
‘Oké, met Het grote debat, De laatste ronde, Terzake 2012 en Niet tevreden stem terug zijn er een hoop politieke programma’s, maar dat is niet onze schuld. Er zijn gewoon te veel politici. Wij móéten wel zo veel debatten organiseren om al die mensen aan het woord te laten. Anders mopperen ze dat ze te weinig zendtijd krijgen’, zegt Luc Rademakers, hoofdredacteur van de nieuwsdienst en slaafje van socialistisch Limburg.
Vlaams volksvertegenwoordiger Tommelein betwijfelt openlijk of iedereen wel aan het woord gelaten moet worden. ‘De VRT drijft over. Het zijn maar lokale verkiezingen, hé. Enkel de kiesstrijd in Oostende heeft enig nationaal belang. Tot in de Limburg krijgen wij steun omdat we opkomen tegen Johan Vande Lanotte (sp.a). Enfin, niet dat we echt aan zijn macht durven te tornen, maar we doen toch goed alsof. Dat is al iets’, klopt de lijsttrekker van Open Vld zich op de borst.
Tommelein ergert er zich aan dat Daniël Termont (sp.a) en Bart De Wever (N-VA) zo vaak in beeld komen. ‘Dat zijn uiteindelijk toch maar dorpspolitici die de kosmopolitische kijk missen van een volksvertegnewoordiger als ik’, zegt de vinnige liberaal. ‘Antwerpen en Gent: wat moet je daar meer doen dan de monumenten afstoffen en af en toe een relletje of twee onderdrukken? Ondertussen verzuipt Oostende. Ik zal die scheeftrekking aankaarten in het Vlaams Parlement, waar er waarschijnlijk weer niemand naar mij zal luisteren.’
Een oplossing voor het probleem kan Tommelein niet bedenken. ‘Ik ben een doener, geen dinges’, zegt hij.
Rademakers ziet wel een uitweg uit de impasse. ‘Er is slechts één oplossing: politici moeten zich verkiesbaar stellen in zo veel mogelijk gemeenten. Bart De Wever (N-VA) doet dat nu al door overál de kracht van verandering te bepleiten. Dan is één debat meteen van toepassing op iedere stad en begrijpen de mensen veel beter waarover de verkiezingen gaan. Dat is goed voor de democratie en voor de openbare omroep.’
Luc Rademakers:
‘Politici moeten zich verkiesbaar stellen in zo veel mogelijk gemeenten’
De baas van de nieuwsdienst hoopt dat andere politici het voorbeeld van De Wever zullen volgen, maar voorlopig is de spoeling dun. Enkel de Gentse kandidaat-nachtburgemeester Edmond Cocquyt jr. (Open Vld) is erin geslaagd om, geflankeerd door twee gezelschapsdames, in een andere stad dan de zijne campagne te voeren. ‘We gaan in Antwerpen Oostendse braadworsten bakken’, zegt de Gentse hansworst vrolijk.