Minister-president Kris Peeters is blij dat er zondag zo veel bedrijven op de fles gingen. 'Het bewijst dat Vlaanderen In Actie werkt!'

174 faillissementen op Gesloten Bedrijvendag

Zondag heeft de Vlaamse regering voor de tweede keer een Gesloten Bedrijvendag georganiseerd. Bedrijven konden die dag failliet gaan tegen bijzonder gunstige voorwaarden. Een groot succes, aldus Kris Peeters.

Maar liefst 174 grote en kleine bedrijven hebben op 7 oktober het faillissement aangevraagd. Minstens 21.500 werknemers werden op straat gezet, een stijging met 11 procent in vergelijking met de vorige editie. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is opgetogen over die indrukwekkende cijfers.

‘Dit is een groot succes. Het bewijst dat Vlaanderen In Actie werkt‘, oordeelt Peeters, die graag benadrukt dat Vlaanderen een bruisend ondernemersklimaat tracht te creëren.

‘Ondernemers investeren, dragen bij tot de economie en zorgen voor welvaart’, stelt de regeringsleider vast. ‘Maar ook wanneer het fout gaat, wil de Vlaamse regering hen een helpende hand reiken. Met de Gesloten Bedrijvendag bieden we onsuccesvolle of frauduleuze ondernemers de kans om dankzij een gericht faillissement met een schone lei te herbeginnen.’

Kris Peeters:
‘Wie gokt is niet goed wijs, maar wie nooit gokt, wint nooit een prijs’

De risico’s van het ondernemerschap schrikken nog te veel jonge mensen af, stipt Peeters aan. ‘De Vlaamse regering wil ondernemers net stimuleren om meer risico’s te nemen. Wie gokt is niet goed wijs, maar wie nooit gokt, wint nooit een prijs. We moeten als overheid een krachtig signaal geven: doe maar op, het komt wel goed.’

De minister-president maakt graag de vergelijking met het bordspel Monopoly. ‘Op een bepaald moment moet je opnieuw langs ‘Start’ passeren en krijg je wat extra geld uit de pot’, zegt hij. ‘De Vlaamse regering is jouw Start! Als je ondernemer bent tenminste.’

Hoewel de Vlaamse regering met de Gesloten Bedrijvendag hoofdzakelijk ondernemingen in moeilijkheden wil bereiken, werd het evenement overal in Vlaanderen feestelijk onthaald. Verscheidene winstgevende kmo’s organiseerden workshops voor hun arbeiders met titels als ‘Hoe om te gaan met slecht nieuws’, ‘Opnieuw solliciteren’ en ‘Alcohol is nooit de oplossing’.

Ook grote bedrijven lieten zich niet onbetuigd. Staaldraadbedrijf Bekaert nodigde een afvaardiging van het OCMW uit om informatie te verstrekken over de bestaande mogelijkheden na een actieve loopbaan. ‘Menselijke waarden staan bij ons nog hoog aangeschreven’, aldus afgevaardigd bestuurder Bert De Graeve. ‘Wij vinden het belangrijk om onze mensen actief te steunen en te begeleiden. Ook in hun verdere carrière.’

Op 18 november vindt de Waalse Gesloten Bedrijvendag plaats. Ook daar zit een uiterst succesvolle editie aan te komen.