Woensdag staken de spoorwegen. De bonden begrijpen niet dat pendelaars niet verstaan dat dat voor hun eigen bestwil is. (Foto VRT)

Spoorbond noemt reizigers wereldvreemd

De spoorbonden zijn verontwaardigd. De boze reacties op hun aangekondigde staking noemen zij puur egoïsme. 'De pendelaars zouden blij moeten zijn dat wij hen gijzelen. Het is voor hun eigen goed!'

‘De ontevredenheid over de pendelaars is erg groot‘, bevestigen vakbondsvertegenwoordigers Luc Piens (ACV Transcom) en Jos Digneffe (ACOD). ‘Aanstaande woensdag rijdt er geen enkele uit en wij hadden eerlijk gezegd gehoopt dat de pendelaars zouden juichen omdat hun werkdag in de soep draait.’

Helaas is niets minder waar. Veel pendelaars uiten volop hun ongenoegen. Krantencommentatoren spreken zelfs van een botte en inefficiënte actie. ‘Dat toont alweer aan hoe wereldvreemd iedereen is die niet voor de NMBS werkt’, stelt Dignefe verbolgen. ‘Dat politici wereldvreemd zijn, wisten we al. Dat nu ook de reizigers onze acties afschieten, is de waanzin voorbij.’

Volgens de vakbondsafgevaardigden is iedere misnoegde passagier een ondankbare schoft. ‘De pendelaars zouden blij moeten zijn dat wij hen gijzelen. Het is voor hun eigen goed!’, meent Piens. ‘Een unieke kans om hun solidariteit met de machteloze spoorbonden te bewijzen. Dat de reiziger zijn eigen belangen boven die van het treinpersoneel plaatst, is een zoveelste bewijs van de verruwing van de maatschappij. Vroeger beseften pendelaars dat ze gegijzeld werden voor hun eigen bestwil, nu jammeren ze dat ze gehinderd worden in hun bewegingsvrijheid. Ik kan dat alleen maar betreuren. Zo kunnen wij de reiziger niet langer als een bondgenoot beschouwen.’

Digneffe zegt gechoqueerd te zijn door de brutale reacties op de aangekondigde staking. ‘Tegenwoordig schrikt men voor niets meer terug. De reiziger is slechts bezig met zijn eigen verworven rechten, maar weigert het grotere plaatje te zien’, constateert de ACOD’er. ‘De staking van woensdag is gericht tegen de regering, maar ik sluit niet uit dat onze volgende acties de reizigers zelf zullen viseren.’

De vakbonden hameren erop dat een betaalstaking, waarbij pendelaars tenminste nog op hun werk geraken, uitgesloten is. ‘Wij zijn niet gek’, beweert Piens. ‘We moeten nog met de regering rond de tafel zitten. Het zou ongepast zijn om de overheid rechtstreeks aan te vallen. Het is de reiziger die de klappen moet incasseren, zodat de onderhandelingen daarna in alle sereniteit heropgestart kunnen worden.’

Volgens de vakbonden is iedere misnoegde passagier een ondankbare schoft

Ook de regering vindt het maar best dat in de eerste plaats de reizigers worden getroffen. ‘Dat is een bewijs dat de spoorbonden op een volwassen en respectvolle manier hun grieven kunnen overbrengen en dat een vergelijk mogelijk is’, beseft minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS). ‘De NMBS moet vooral zijn aandeelhouders te vriend houden en dat zijn wij, niet de reizigers. Cru gezegd mogen de passagiers al blij zijn dat ze af en toe mogen meerijden, maar verder hebben zij zich niet te moeien in deze discussie.’