Een poster van Zottegem, gemaakt door een plaatselijke kansarme met niet veel grafisch inzicht. Kan niet, zegt provinciegouverneur André Denys.

‘André Denys zelf positief gediscrimineerd’

Provinciegouverneur André Denys is heel zijn carrière lang zelf positief gediscrimineerd, vinden de kansarmen van Zottegem. Ze vinden het onterecht dat sommige jobs zijn voorbehouden voor mensen met veel stemmen.

Dinsdag vernietigde de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys een besluit van de Zottegemse gemeenteraad om studentenjobs voor kinderen uit minder bedeelde gezinnen voor te behouden. Positieve discriminatie kan niet volgens de gouverneur. Volgens de gedupeerde jongeren kreeg de gouverneur zijn job echter ook na een voorbeeld van positieve discriminatie.

“Als wij geen job kunnen krijgen omwille van ons inkomen, dan vragen wij ons af hoe het kan dat gouverneur Denys wel een job kan krijgen omwille van een bepaald aantal stemmen dat hij heeft behaald.” Aan het woord is de Alliantie van Kansarmen Zottegem. Volgens die groepering is bij verkiezingen systematisch sprake van positieve discriminatie van mensen met meer stemmen.

“Bij tewerksteling in de overheid is de geschiktheid van de kandidaat doorslaggevend bij de functietoewijzing”. Het zijn woorden van de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys zelf. AKAZ reageert scherp. “Werkt de gouverneur dan niet in overheidsdienst? Was hij gedurende zijn politieke carrière de meest geschikte kandidaat? Welnee, hij had gewoon het meeste stemmen.” Volgens de AKAZ heeft Denys, als hij gezichtsverlies wil vermijden, geen andere keus dan aftreden.

Op het kabinet van gouverneur Denys zitten ze verveeld met de zaak. Ze zijn zich bewust van de onpopulaire maatregel, maar de gouverneur kan volgens zijn medewerkers niets anders doen dat de wet volgen. “Wat de démarche van de AKAZ betreft, willen we erop wijzen dat gouverneur Denys nooit geëxpliciteerd heeft wat geschikt is. Ook een aantal stemmen kan een criterium zijn.” Mogelijks zou de gemeente Zottegem dus kunnen stemmen over welke kansarme een vakantiejob krijgt.

Johan Vande Lanotte, specialist grondwettelijk recht van sp.a, zegt echter niet helemaal zeker te zijn of die interpretatie wel klopt. Hij belooft er in tweede zit een examenvraag voor zijn studenten van te maken. “Zodra zij mij het juiste antwoord geven, laat ik het u weten.”

De socialistische professor voegt er nog aan toe: “Ook bij de socialisten hebben we een mooie vacature. Ik wil alle jongeren, en zeker de Zottegemse zonder centen, aanraden voor de job van voorzitter van de sp.a te kandideren. We hebben nood aan verjonging binnen de partij. En een echte arme aan het roer kan onze verkiezingsresultaten een boost geven.”