Het Partenon is gebouwd door een aannemer uit Wilrijk die het beton te sterk verdunde. Daarom moet het nu al hersteld worden, net zoals het Viaduct van Vilvoorde.

Athene loog ook over Griekse oudheid

De Griekse regering heeft niet alleen gelogen over haar economische cijfers om tot de eurozone te kunnen toetreden. Ook de geschiedenis van de Griekse oudheid blijkt verzonnen.

Het oude Athene wordt beschouwd als de bakermat van de democratie, maar dat beeld blijkt verzonnen door de Griekse overheid. Het verhaal moest hun toetredingsdossier tot de Europese Unie opleuken en het toerisme aanwakkeren.

Het gaat om de grootste historische fraude in de geschiedenis van de EU. Voor de tweede wereldoorlog stond er immers geen Partenon op de Akropolis. De berg diende gewoon als uitkijkpost voor bosbranden. Maar toen na de wereldoorlog alle geschiedenisboeken werden herdrukt om te benadrukken dat de Duitsers verloren hadden, slaagde de Griekse regering er via een list in haar ‘klassieke geschiedenis’ in de geschiedenisboeken te loodsen. Aangezien iedereen die vroeger nog geschiedenis had gestudeerd en nog jong genoeg was om het te onthouden in de oorlog dood was, merkte niemand het op.

Het was historicus Marc Reynebeau die deze week het bedrog aan het licht bracht. ‘Iedereen wist al vanaf 2001 dat de klassieke Hellenistische oudheid verzonnen was’, twitterde hij. En op zijn Facebookpagina, waar hij meer dan 140 tekens had om alles uit te leggen, vervolgde hij: ‘Het Partenon is gewoon gebouwd door een aannemer uit Wilrijk die zijn beton te sterk heeft verdund. Daarom is het zo snel afgebrokkeld. In die zin is het Partenon een beetje hetzelfde lot beschoren als het Viaduct van Vilvoorde.’

Ook heel het gedoe met Ionische en Korinthische zuilen is verzonnen. “De aannemer is op een bepaald moment zijn technisch directeur kwijtgespeeld omdat die op zijn eigen wilde beginnen’, zegt de historicus. ‘Omdat de aannemer door de krappe arbeidsmarkt niet meteen een vervanger vond, heeft hij zelf nieuwe zuilen moeten ontwerpen. De Grieken vonden het allemaal goed, zolang er maar zuilen kwamen.”

Voor ondere onderdelen van het verhaal, zoals de vete tussen Sparta en Athene, hebben de Grieken gewoon sponsors gezocht.

De Europese ministers van Erfgoed komen dit weekend op een top bijeen om te zien hoe ze het Griekse erfgoed, dat cruciaal is voor het toerisme, kunnen redden. Er ligt een plan op tafel om ten minste de Peloponnesische Oorlog te redden, en voor de rest meer beelden van naakte Afrodites in de archeologische vondsten te loodsen om de Duitse toeristen gunstig te stemmen.