Iron Maiden aan het werk. De Britse hardrockers speelden nietsvermoedend de bassist van Fleet Foxs naar binnen.

Iron Maiden peuzelt bassist Fleet Foxes op

De Amerikaanse folkgroep Fleet Foxes moet het voortaan zonder bassist Christian Wargo stellen. In de backstage van Rock Werchter belandde de man op de barbecue van Iron Maiden.

Ontsteltenis gisterenavond in de backstage van popfestival Rock Werchter: leden van de Britse metalband Iron Maiden bleken abusievelijk de bassist van Fleet Foxes verorberd te hebben.

Beide bands speelden op ongeveer hetzelfde tijdstip, de ene in de Marquee, de andere op het hoofdpodium. Nadien kwam het backstage tot een verbroedering. De mannen van Iron Maiden nodigden de Fleet Foxes uit op hun barbecue. Daar werd niet alleen gulzig gegeten maar ook gedronken.

‘Persoonlijk kan ik me niet meer herinneren hoe Christian op de barbecue terechtgekomen is’, zei Bruce Dickinson, frontman van Iron Maiden, tegen de lokale pers. ‘Ik herinner me wel nog dat iemand me in de vroege uurtjes opeens een bord vol vers geroosterd vlees voorschotelde. Heerlijk! Het vlees was sappig en kruidig, met lekker krokante korstjes. Ik kon de smaak niet thuisbrengen, maar stelde er mij verder geen vragen bij. Wij Engelsen zijn beleefde jongens als we ergens te gast zijn.’

Slechts veel later begonnen de overige leden van Fleet Foxes zich zorgen te maken over hun verdwenen bassist. ‘Zoals zovele bassisten was ook Christian een stille jongen. Pas nadat we vier uur niets van hem hadden gehoord of gezien, probeerden we hem terug te vinden’, getuigde gitarist Skyler Skjelset bedroefd. ‘Veel bleef er helaas niet meer van over.’

Omdat er op de niet-opgepeuzelde overblijfselen geen sporen van agressie te vinden zijn, vermoedt het parket dat het om een spijtig ongeval gaat. Een beschonken Wargo zou in slaap gevallen zijn op de smeulende barbecue. Daar heeft hij een hele tijd liggen garen alvorens de dronken muzikanten hem grotendeels opvraten. ‘De man heeft het incident niet overleefd’, deelde een inderhaast opgetrommelde gerechtsarts mee.

Dickinson is er het hart van in. ‘We hadden een geweldige set afgeleverd. Echt een fijne prestatie. Het publiek reageerde fantastisch en zelfs de sound zat goed. De kennismaking met de Fleet Foxes was hartelijk. Jammer dat zo’n prachtige dag op zo’n trieste manier moest eindigen’, zei de treurende zanger. ‘Hoe goed je je leven ook tracht te organiseren, rock-‘n-roll blijft een levensgevaarlijk avontuur.’

Normaal gezien moesten de Fleet Foxes vanavond optreden op Days Off in Parijs. Dat concert is afgelast. De muzikanten lassen een moment van bezinning in na het verscheiden van hun groepslid. Mogelijk overweegt de groep om haar hele Europese tour te annuleren. ‘Maar laten we vooral niet op de zaken vooruitlopen’, liet zanger Robin Pecknold zich ontvallen. ‘Uiteindelijk gaat het maar om de bassist.’

Bruce Dickinson:
‘Rock-‘n-roll blijft een levensgevaarlijk avontuur’

De fans van Fleet Foxes reageren met ingetogen verdriet. ‘De baslijnen van Christian Wargo waren uiterst vloeiend. Zijn spel kenmerkte zich door speelse ritmiek. Maar om nu te zeggen dat hij onvervangbaar is, zou overdreven zijn’, schreef voorzitter Jeff Tabernaer in een rouwbericht op de site van de Belgische fanclub.