Er dreigt een culinaire vete tussen Prins Laurent en Yves Desmet, nu die laatste lid wordt van de jury van Mijn Restaurant.

Ook prins Laurent wil in Mijn Restaurant

Mijn Restaurant blijft verbazen. Nadat Yves Desmet toetrad tot de jury, stelt ook prins Laurant zich kandidaat. Zijn vader kan het immers niet doen, omwille van het colloque singulier.

De verrassing van de dag kwam maandag niet uit de Tour of uit de nota-Di Rupo, maar uit Mijn Restaurant. Yves Desmet treedt immers toe tot de jury van het sympathieke politiek-culinaire programma. Maar een en ander ligt moeilijk.

Zo reageert NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch ontgoocheld. ‘Ik ga ook graag ’s middags een patatje stekken’, zegt hij aan de telefoon. ‘Het is niet omdat ik nu in Nederland woon, dat ik alleen nog vleeskroketten uit de muur haal en ’s middags melk drink. Maar goed, misschien komt er ooit een Nederlandse versie van Mijn Restaurant met hogere budgetten voor de jury.’

In Brussel voelen echter vele horeca-liefhebbers zich gepasseerd. De meest notoire is Prins Laurent, die dit weekend nog ten val kwam door een losliggende plank in Monaco. ‘Ik weet niet of dat heeft meegespeeld,’ reageert hij, ‘maar moest dat het geval zijn, dan kan ik de mensen van de VTM garanderen dat ik daar niets kon aan doen. Het kon evengoed de koning van Zweden, Jackie Ickx of Naomi Cambell en haar onnozele Rus overkomen zijn.’

Prins Laurent beweert dat hij zijn plaats in de jury verdient. ‘Vroeger, naast Peter Goossens, had ik me un peu embarassé gevoeld’, zegt hij. ‘Maar nu Yves Desmet meedoet, is dat gevoel verdwenen. Bovendien heb ik al mijn restaurant, namelijk de keuken van het paleis in Laken. Ik jureer daar heel streng. Iedere maand gooi ik wel iemand van het kookteam buiten. Ik vind dat namelijk bijzonder plezant.’

Laurent zegt dat ook zijn vader de jury wel zou zien zitten, maar dat hij omwille van het colloque singulier nooit op tv commentaar mag geven op eten. ‘En Filip is al kroonprins, dus die moet oefenen om te zwijgen en eten.’

Ik zou bovendien geweldig zijn voor de kijkcijfers, besluit Laurent. ‘Zeker als de rest van de jury ook zou buiten vliegen en ik mijn running mates Wendy Van Wanten en Plastic Bertrand zou mogen meenemen. Geloof me, als het op plat entertainment aankomt, ben ik veel beter dan die hobbykok.’