Auto's mogen alleen nog roken op een afgesloten circuit, zoals dat van Spa-Francorchamps.

Rookverbod voor auto’s op gewestwegen

Auto's met rokende uitlaten mogen naar analologie met de rookkamers in cafés alleen nog op gesloten circuits rijden. Dat voorstel verdedigt Groen! zondag met veel succes in de Zevende Dag.

Terwijl de Vlaamse cafés en vele sympathieke rokers nog niet bekomen zijn van het rookverbod dat op 1 juli al ingaat, wil Groen! het politiek momentum gebruiken om nog verder te gaan. De partij pleit voor een rookverbod voor auto’s. Alleen op gesloten circuits, zoals Francorchamps, zouden auto’s wel mogen roken,  naar analogie met de afgesloten rookkamers in cafés.

‘Groen! wordt vaak verweten niet rechtlijnig en consequent te kunnen besturen’, legt Wouter Van Besien uit. ‘Bij deze is die kritiek ontkracht. We vinden inderdaad dat beleid rechtlijnig moet zijn. Anders raken mensen in de war. Als je sigaretten verbiedt omdat meerokers schade ondervonden, dan moet je ook auto’s verbieden. Auto’s zijn minstens even vervuilend en dodelijk als sigaretten. En ook bij auto’s vormen de chauffeurs zelf maar een fractie van het totaal aantal dodelijke verkeersslachtoffers. Te veel mensen roken ongewild passief mee met het verkeer.’

Sp.a reageert enthousiast op het voorstel. Bart Martens vraagt zich wel af waarom dorpskernen niet in het wetsvoorstel staat opgesomd. Verbazender is dat ook LDD het voorstel niet afschiet. “We zijn in principe geen voorstander van samenwerking met de Groenen,” laat Jean-Marie Dedecker weten. ‘Maar je moet hen wel nageven dat ze consequent zijn in hun beleidsdaden. Dat is al iets. Ze verbieden alles wat lekker of plezant is.’

Waarom is LDD zo meegaand? Olivier Maingain van het FDF gaf ongewild het antwoord. Hij ziet een communautaire strijd in het voorstel van Groen!. Volgens Mangain is het openstellen van Francorchamps namelijk de eerste stap naar meer. Auto’s en vrachtwagens verbannen naar het F1-circuit opent volgens hem de weg om van de hele buurt één groot industriepark te maken. “De Vlaamse politici hebben een monsterverbond gesloten, waarmee ze tegelijk minder milieuvervuiling in hun eigen regio willen en meer Walen aan het werk krijgen’, zegt Maingain. ‘Daardoor ontnemen ze Franstaligen de mogelijkheid lui te zijn in een groene omgeving. Over ons lijk!’

Wouter Beke hield de lippen gisteren op elkaar. De CD&V-voorzitter wil eerst eens aan Bart De Wever en Elio Di Rupo vragen wat hij van het voorstel moet vinden. Vlaams Belang is tegen de maatregel. De partij wil Vlaamse nummerplaten invoeren en daarna een rookverbod opleggen aan de auto’s met niet-Vlaamse nummerplaten.

Wouter Van Besien: ‘Te veel mensen roken ongewild passief mee met het verkeer’