Luc Van Lierde maakt zich in zijn column boos over het kernenergiebeleid van de regering. Hij baseert zich daarvoor op berichtgeving van De Rechtzetting.

Luc Van Lierde boos op De Rechtzetting

Triatleet Luc Van Lierde eist een rechtzetting van De Rechtzetting. In zijn vrijdagse column voor Het Nieuwsblad nam Van Lierde een bericht van deze site over. Helaas was daarin een fout geslopen.

‘Gelieve uw berichtgeving voortaan grondiger te controleren voor u haar op het net zwiert’, schrijft triatleet-columnist Luc Van Lierde in een berispende e-mail naar De Rechtzetting. Enkele dagen geleden berichtte de redactie over het feit dat België z’n kerncentrales verkoopt aan Frankrijk. Van Lierde nam dat bericht over in zijn wekelijkse column voor Het Nieuwsblad.

Helaas was er in die tekst een fout geslopen. Het oorspronkelijke artikel vermeldde enkel de kerncentrales van Doel en Tihange. Echter, ook in Mol en Fleurus staan (bescheiden) nucleaire installaties. Die worden eveneens aan Frankrijk overgedragen. ‘Na een klein beetje googlen hadden jullie snel de juiste informatie te pakken gekregen. Van journalisten die schrijven voor een nieuwsmedium zou je toch verwachten dat ze hun feiten checken? Spijtig genoeg blijkt andermaal dat kritische zin niet meer nodig is om voor een krant te werken’, geeft Van Lierde de journalist in kwestie een gestreng standje.

Uitgever Gianni Caspaer betreurt dat er fouten gemaakt zijn. ‘Wegens onze misleidende berichtgeving moest Luc Van Lierde heel wat boze lezersbrieven incasseren’, verklaart Caspaer. ‘We zullen de auteur van het artikel straffen door hem of haar voortaan enkel nog te laten schrijven over showbizz. Deze hele situatie vinden wij zo vervelend dat we ons er niet voor wensen te verontschuldigen.’

‘Niet’ zoals in negative? ‘Dat hebt u goed begrepen – vergeet niet om op tijd opslag te komen vragen’, bevestigt Caspaer. ‘Wij zullen Van Lierde geen excuses aanbieden omdat het geen pas geeft dat hij ons nieuws zonder bronvermelding heeft overgenomen. Nergens verwijst hij naar De Rechtzetting. Dat pikken wij niet.’

Luc Van Lierde: ‘Van journalisten zou je toch verwachten dat ze hun feiten checken?’

Volgens Caspaer is het helemáál grof dat Van Lierde in zijn column (.jpg) nog durft te vragen: ‘Wie kan dit zo gek bedenken?’