Doel wordt Frans grondgebied, waardoor België kernenergievrij wordt. De energie wordt van Frankrijk teruggekocht.

Belgische kerncentrales Frans grondgebied

België zal dan toch in staat zijn om in 2015 de kernuitstap te maken. De kerncentrales van Doel en Tihange sluiten niet, maar worden verkocht aan Frankrijk. België zal de energie terug kopen en kernenergievrij zijn.

De Belgische overheid worstelt al langer met kernenergie. De opslag van nucleair afval is gevaarlijk, maar tegelijk is kernenergie goedkoop en moeilijk te vervangen. Daarom pleitte premier Yves Leterme (CD&V) ervoor om in weerwil van eerdere afspraken de kerncentrales ook na 2015 open te houden, wat op fel verzet van Groen! stuitte.

Maar nu is er een compromis. België zal via een soortement sale-and-lease-back de kerncentrales van Doel en Tihange verkopen aan Frankrijk, om dan de energie terug te kopen. Alle in België opgewekte energie zal dan kerncentralevrij zijn.

Het domein waarop de centrales zich bevinden wordt vanaf 2015 Frans grondgebied. Dat is wettelijk perfect te regelen. Zo ligt de Franse ambassade in Brussel ook officieel op Frans grondgebied. ‘Ik denk dat de inwoners van Doel daar geen problemen mee hebben’, zegt Jean-Pierre Beckers van GDF Suez. ‘Ze hebben alleszins nog niks van zich laten horen of protest aangetekend.’

Op het hoofdkantoor van GDF Suez in parijs worden alleen klachtenbrieven in het Frans aanvaard.

‘Ook voor Frankrijk is het een goeie deal’, vervolgt Beckers. ‘Zij zijn nu al voor 74,1 procent van kernenergie afhankelijk. Daar kan dus nog wel wat bij. En de energie die in Doel en Tihange wordt opgewekt, wordt gewoon terugverkocht aan België. Tenzij we ze in Frankrijk nodig hebben, natuurlijk.’

In het parlement weerklonk meteen de kritiek dat dit een pure imagocampagne is die niets verandert aan de winsten van de kernlobby. Premier Leterme was echter niet mals voor de criticasters. ‘In principe verandert er weinig voor België. Vandaag kopen we onze energie ook al van Frankrijk, via GDF Suez. Dat is de schuld van paars. Deze deal ligt gewoon in het verlengde ervan.’

Bovendien kan ons land zich een groen imago aanmeten, als kernenergievrij land. Na het succesvolle Europese voorzitterschap is dat het bewijs dat zelfs in lopende zaken goed bestuur mogelijk is, besluit Leterme.

GDF Suez: ‘De energie uit Doel en Tihange wordt terugverkocht aan België. Tenzij we ze in Frankrijk nodig hebben’

Bovendien kun je niet weten waar de energie die uit Frankrijk komt, is opgewekt, vervolgt de premier. Uiteindelijk komt een vierde van de energie in Frankrijk niet uit nucleaire centrales. We kunnen altijd een interpretatieve wet laten stemmen die zegt dat de Franse energie niet afkomstig is uit kerncentrales tot bewijs van het tegendeel.