AB Inbev wil het rookverbod omzeilen met 'bier dat een hele nacht liggen gisten heeft in een volle asbak'.

Jupiler omzeilt rookverbod met nicotinepils

Na experimenten met het zware Tauro, en met limonadebier Force lanceert AB Inbev nu ook een nicotinebier. Zo speelt de Leuvense brouwer in op het rookverbod dat na 30 juni ingaat in de Belgische cafés.

AB Inbev is de eerste die reageert op het algemene rookverbod. Dat gaat door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof al in op 1 juli. Veel café-uitbaters zien zich in snelheid gepakt omdat ze net een afzuigkap geïnstalleerd hadden of dachten dat ze nog enkele jaren tijd hadden om zich voor te bereiden op het rookverbod.

Wegens zijn internationale ervaring was AB Inbev al langer met nicotinebier bezig. Een nieuwe naam is er nog niet, al fluisteren sectorkenners dat ‘Jupitine’ een kans maakt. Wat wel vaststaat, is dat het volgens de marketingafdeling van AB Inbev zou smaken naar ‘bier dat een hele nacht liggen gisten heeft in een volle asbak’.

‘Roken gaat immers niet alleen om dat fijne gevoel iets in je handen te hebben en in je mond te steken’, staat in de marketingnota. ‘Het gaat ook om die slechte smaak in je mond de dag nadien, die je herinnert aan hoe wild het toch weer was op café. Jupitine moet die leemte opvullen.’

Het Vlaams Belang is alvast blij met Jupitine. De partij is tegen een rookverbod, maar vindt het goed dat er alternatieven opduiken die hun oorsprong vinden in de Vlaamse biercultuur. ‘Zonder begeleidende maatregelen valt te vrezen voor een reeks faillissementen onder de bruine kroegen’, zegt Kamerlid Rita De Bont. ‘Alleen jammer dat Jupiler van oorsprong een Waals bier is uit Jupille.’

‘Roken gaat niet alleen om dat fijne gevoel iets in je handen te hebben en in je mond te steken’