Baby Samuel is in Oekraïne geïndoctrineerd. In zijn moedertaal loopt hij te schelden dat zijn homofiele vaders 'vorte jeanetten' zijn. Die hebben het daar moeilijk mee.

Adoptiebaby Samuel (2,5) blijkt homofoob

Nu de kleine Samuel na twee jaar juridisch touwtrekken bij zijn vaders arriveerde, rijst een ander probleem. In het weeshuis in Oekraïne waar hij verbleef, kreeg hij een erg homo-onvriendelijk opvoeding.

Toen de jongen op Zaventem arriveerde, verwachtten zijn papa’s wel wat problemen. ‘Samuel heeft de laatste jaren zoveel meegemaakt dat verschillende psychologen ons gewaarschuwd hadden dat de hereniging wel eens moeilijk zou kunnen verlopen’, zeiden de homovaders. Dat het echter zou uitdraaien op psychologische terreur van de kleine Samuel verwachtte niemand.  

Meester Radanovitsj, de advocaat van de vaders,  merkte al op dat Samuel enkel het woordje ‘mama’ kende. Hij weet dat aan het feit dat er bijna alleen vrouwen in het weeshuis werken. Nu lijkt het echter om bewuste destabilisatie van de papa’s te gaan. ‘Het is erg pijnlijk om door je kind steeds als mama te worden aangesproken’, zegt Laurent Ghilain, de biologische papa. ‘We proberen nochtans echte papa’s voor hem te zijn. Hij kreeg al een roze tractor en een bal met Disneyprinsessen op.’

‘Mama’ is echter niet het enige scheldwoord. Lautents stem stokt als hij het verhaal vertelt. Teder legt Peter Meurrens een hand op de zijden pyjama van zijn partner en neemt het gesprek over. ‘We waren aanvankelijk erg gecharmeerd door het gebrabbel van de jongen’, vertelt hij. Bruudni hei!, zo begroette Samuel zijn papa’s altijd als ze hem uit zijn bedje haalden. De mannen vermoedden dat het een vriendelijke begroeting was. Aan tafel riep hij vaak heel hard Ros plid nik, za net. ‘Wij dachten dat hij graag picknickte’, vertelt Peter, ‘maar daar is het, zelfs in Frankrijk, nog een beetje te fris voor.’

Geen vuiltje aan de lucht. Tot een Oekraïense vriend, dezelfde die de vaders in contact bracht met de draagmoeder, de mannen een bezoek bracht. Hij begreep wel wat de kleine jongen brabbelde. ‘Brudni hey’ betekent ‘vieze homo’ in het Oekraïens. En als Samuel Rozplidnyk Zhanett roept naar zijn papa’s, wil hij niet picknicken, maar scheldt hij de mannen uit voor ‘crèche-jeanetten’.

Homovaders: ‘We proberen nochtans echte papa’s te zijn. Hij kreeg al een roze tractor en een bal met Disneyprinsessen op’

De klap is hard aangekomen ten huize Ghilain-Meurrens, maar ze vallen hun zoontje niet af. ‘Samuel weet niet wat hij zegt. We zullen hem wel op andere gedachten brengen. Als het niet lukt met lieve woordjes en cadeaus, dan kennen we nog een internaat dat door geestelijken wordt geleid. Dan sturen we hem daar een paar jaar heen. Zijn aversie zal vlug omslaan. We hebben zo lang gevochten voor deze prachtige jongen, we laten hem niet zomaar los’, besluiten beide papa’s in koor.