Het gerecht bazeen is één van de Libische klassiekers op de kaart van Al-Kazoufal. Een andere Libische specialiteit zijn spanningen in de keuken.

Doden na gevecht in Libisch restaurant

In de keuken van een Libisch restaurant in Gent is het zondagavond tot schermutselingen gekomen. Daarbij vielen drie doden. De spanning tussen de twee keukenteams blijft te snijden.

Sinds drie jaar zorgt Al-Kazoufal op de Gentse Ajuinlei voor een welkome aanvulling van het culinaire leven. Als één van de weinige Belgische restaurants heeft de zaak een menukaart vol Libische specialiteiten.

Maar de laatste weken doen steeds meer geruchten over spanningen in de keuken de ronde. De middagploeg en de avondploeg gunnen elkaar het daglicht in de ogen niet meer.

Zondagavond kwam het tot een uitbarsting toen Hassin Dabrelli werd opgeroepen om mee te draaien bij de avondshift. Sauzenmaker Dabrelli maakt normaal gezien deel uit van de middagploeg, maar door ziekte van een collega moest hij ook ’s avonds aan het fornuis gaan staan. Onbetaald evenwel.

Dabrelli kwam stipt om 17 uur opdagen, trok stilzwijgend zijn uniform aan en begon de bazeensaus voor te bereiden. Volgens verklaringen die Dabrelli aan de politie aflegde kwam sous-chef Moeammar Baraki hem voortdurend treiteren en kleineren.

Op een bepaald moment werd het Dabrelli te veel en kwam hij in opstand: met het mes in zijn linkerhand hakte hij de rechterhand af van Baraki. In de Arabische wereld wordt dat als een grove belediging gezien.

Medestanders van Baraki hakten daarop in op Dabrelli. Eén keukenhulp sloeg de Libische kok met een zware pollepel op het achterhoofd, waarop die het bewustzijn verloor.

Ondertussen waren ook andere leden van de middagploeg opgedaagd in de keuken – Dabrelli had ze op voorhand gevraagd om hem te komen steunen. Kort gezegd ontaardde de twist in een steekpartij van je welste waarbij uiteindelijk twee mensen doodbloedden. Een derde werd onthoofd teruggevonden.

Volgens Herwig Van Hove, een kenner van de Libische keuken, draait alles om de controle over olijfolie. ‘Olie is een zeer belangrijk onderdeel van Libische gerechten. Zonder olijfolie moet je er niet aan beginnen’, aldus Van Hove. ‘De middag- en avondploeg van Al-Kazoufal probeerden allebei de macht over de voorraad olijfolie te verwerven.’

‘Bij Noord-Afrikaanse volkeren is het normaal dat dergelijke twisten uitdraaien op bloedvergieten, zeker als het ook moslims zijn’, geeft Van Hove nog mee.

Chef-kok dreigt met bezwarende onthullingen over chef-kok van naburig Frans restaurant

Volgens de chef-kok van het restaurant moeten de klanten zich echter geen zorgen maken. ‘De situatie is onder controle, er zijn geen spanningen. De doden zijn oproerkraaiers die gesteund werden door het Franse en Italiaanse restaurant om de hoek’, aldus Said Ben-Ali, die nog dreigde met ‘bezwarende onthullingen’ over de chef-kok van het Franse restaurant.