Een beeld van Tokio na de aardbeving, dat verder niets ter zake doet. Volgens het IEA heeft de antikernlobby dit moment bewust gekozen voor een natuurramp.

‘Tsunami is complot van antinucleaire lobby’

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) is misnoegd over de timing van de tsunami in Japan. Die veroorzaakte een ontploffing en nucleair lek in de kerncentrale van Fukushima. “Een slinks manoeuvre van de anti-kernenergie-lobby, beweert het IEA.

‘De kernramp in Fukushima kon niet op een slechter moment komen’, verklaart directeur Richard Jones van het IEA. ‘Ze doorkruist ons perfect uitgekiende communicatiemoment over ons rapport uit 2009 over de noodzaak voor meer kernenergie in België. Amper twee dagen na onze presentatie kwamen plots die tsunami en kernramp uit het niets tevoorschijn. Die timing lijkt me geen toeval.’

Jones ontwaart zelfs een slinks politiek manoeuvre in de Japanse gebeurtenissen: ‘Het lijkt erop dat de lobby tegen kernenergie bewust dit moment heeft uitgekozen voor een natuurramp. Dat Japan op een breuklijn van aardplaten ligt, is al decennialang bekend. Waarom heeft men nu gewacht om de aardbeving een tsunami te laten veroorzaken? Dat kan alleen maar zijn omdat men net nu een onbeduidende kernramp wil uitvergroten om onze campagne pro kernenergie in diskrediet te brengen.’

Ook het Nucleair Forum, de belangenvereniging van de nucleaire industrie, is niet te spreken over de Japanse ramp. ‘Er zijn al miljoenen euro’s gekropen in onze communicatiestrategie om de publieke opinie te winnen voor nieuwe kerncentrales. Van televisiespotjes over bierviltjes tot zelfs sponsoring van Rock Werchter. Nu kunnen we weer helemaan van vooraf aan beginnen.”

N-VA-parlementslid Bert Wollants, die donderdag nog een lans brak voor nieuwe kerncentrales, sluit zich aan bij de klachten van het Nucleair Forum: “We waren er zelfs in geslaagd de energieprijzen te doen verdubbelen om onze campagne kracht bij te zetten. En dan zetten ze met bewuste sabotagedaden al dat goede werk op de helling. Dat is gewoon crimineel!’

Richard Jones: ‘Waarom heeft men tot nu gewacht om de aardbeving een tsunami te laten veroorzaken?’

Groen!-parlementslid en anti-kernenergie-activist Kristof Calvo wil voorlopig niet reageren op Wollants. ‘Ik wil eerst meer duidelijkheid over de schade aan Japanse windmolens’, klinkt het.