Luc Cortebeeck blijft voorzitter van het ACV. Zijn vrouw zal dat komen uitleggen op het congres van de vakbond. (Foto Han Soete)

Cortebeeck blijft dan toch ACV-voorzitter

Nadat hij donderdag aankondigde met pensioen te gaan, moet Luc Cortebeeck dan toch voorzitter van de christelijke vakbond ACV blijven. Zijn vrouw heeft dat beslist.

De vlaag van wispelturigheid bij de Vlaamse vakbonden blijft aanhouden. Nadat eerst ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw de tekst van het interprofessioneel akkoord ondertekende, maar daarna niet wilde verdedigen, is het nu opnieuw onduidelijk of Luc Cortebeeck met pensioen gaat.

Eerst meldde een flauwe grappenmaker in februari dat Cortebeeck zou opstappen als nationaal voorzitter van het ACV. Enkele media namen het bericht over, dat de dag nadien ontkend wordt door Cortebeeck. Vorige week meldde La Libre Belgique opnieuw dat Cortebeeck op pensioen zou gaan, wat opnieuw ontkend werd. Nadien bleek dat die ontkenning gebeurde omdat nog niet iedereen bij het ACV was ingelicht. Uiteindelijk maakte Cortebeeck zelf bekend dat hij wel degelijk op brugpensioen gaat.

Daarmee leek de kous af, maar niets is minder waar. Er zit opnieuw een kink in de kabel. Myriam, de vrouw van Cortebeeck wil niet dat haar man hele dagen thuis zit. De belangrijkste reden is dat sinds het welles-nietesspelletje over het pensioen van de vakbondsvoorzitter er niet alleen een geloofwaardigheidsprobleem is in de media, maar ook in het hoofd van mevrouw Cortebeeck.

‘Kijk, gisteren is het volgende gebeurd’, zegt Myriam. ‘De buurman vertelde mij dat Luc gaat stoppen met in onze tuin het gras af te rijden. Hij zou ook stoppen met de fietsbanden op te pompen wanneer we in de zomer gaan fietsen. Toen ik Luc aan de keukentafel met de feiten confronteerde, ontkende hij dat.’

‘Maar hoe kan ik in het licht van de communicatie over zijn pensioen nog geloven dat Luc het gras blijft afrijden? Misschien wil hij wel stoppen, maar heeft hij nog niet iedereen ingelicht. Voor je het weet moeten de kleinkinderen hier spelen op een gazon dat niet is afgereden en staan onze fietsbanden plat.’

Myriam Cortebeeck: ‘Hoe kan ik in het licht van de communicatie over zijn pensioen nog geloven dat Luc het gras blijft afrijden?’

Volgens de vrouw van Cortebeeck is er daarom een teken van vertrouwen nodig en heeft ze beslist dat Luc het best nog even voorzitter van het ACV blijft. ‘Ik zal dat wel uitleggen aan het congres van de vakbond’, zegt ze. ‘Ze zullen dat daar wel begrijpen. En als ze het niet begrijpen, dan kennen ze mij nog niet.’ Cortebeeck aanhoorde wat zijn vrouw aan de keukentafel zei, maar was niet bereikbaar voor commentaar.