De technische fiche van het hellend vlak voor het stadhuis in Merendree. Discriminerend, vindt Samantha Dekerpel.

‘Hellend vlak gehandicapten discriminerend’

Steeds meer stadsbesturen krijgen klachten over hellende vlakken voor rolstoelgebruikers. Zo'n ingang is niet aangepast aan valide mensen, zegt kinesiste Samantha Dekerpel.

In een poging om het stadhuis van Merendree toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers werden de arduinen trappen aan de ingang vorige maand vervangen door een betonnen hellend vlak.

Kinesiste Samantha Dekerpel (48) is niet te spreken over die aanpassing. ‘Het is veel moeilijker om een hellend vlak te beklimmen dan een trap te bestijgen’, zegt de vrouw. ‘Een hellend vlak voor gehandicapten is discriminerend voor valide mensen als er geen trappen meer zijn. Ik voorspel dat er ongelukken zullen gebeuren.’

Het schepencollege van de stad besliste vorig jaar om de ingang aan te passen na een klacht van Jurgen Van Gansbeke (33), een metaalarbeider die na een arbeidsongeval in een rolstoel zit. ‘Wij waren sowieso van plan om een hellend vlak aan te leggen’, zegt burgemeester Chris Bastyn (CD&V). ‘De klacht van mijnheer Van Gansbeke heeft er gewoon voor gezorgd dat die beslissing sneller genomen is dan aanvankelijk voorzien. Ons stadhuis is nu voor iedereen toegankelijk. Ik begrijp de klachten van mevrouw Dekerpel niet.’

Dekerpel, die pal tegenover het stadhuis haar praktijk als kinesitherapeute heeft, beweert dat er nochtans genoeg wetenschappelijk bewijs bestaat dat hellende vlakken niet gezond zijn voor gewone voetgangers. ‘Het enkelgewricht is aangepast aan een vlakke ondergrond. Een lichte helling kan de enkel nog aan, maar het stijgingspercentage van hellende vlak van ons stadhuis brengt een veel te grote belasting op de ligamenten.’

Burgemeester:
‘Het hangt mij mijn kloten uit met dat gezaag’

Dekerpel houdt haar hart vast voor de nakende winter. ‘Er is geen antisliplaag aangebracht op het beton en een railing heeft het stadsbestuur niet voorzien’, merkt ze op. ‘Zodra het ijzelt, zal het hellend vlak een te duchten hindernis worden voor mensen die niet het gemak van een rolstoel genieten.’

Wie het stadhuis op de ‘normale’ manier wil binnengaan, moet de trappen van de zij-ingang nemen. Ook dat vindt Dekerpel discriminerend. ‘Het is eens te meer duidelijk dat gewone, hardwerkende mensen op de tweede plaats komen voor het schepencollege.’

Principes

In Merendree komt er zware kritiek op de kinesitherapeute omdat ze zou overdrijven met haar protest en mensen in een rolstoel zou viseren. Maar Dekerpel betwist dat. ‘Ik doe dit uit engagement. Zwijgen en het schepencollege zijn gang laten gaan, zou mij namelijk een pak meer klanten opleveren. Al de mensen die zich een breuk vallen op het hellend vlak, moeten immers naar een kinesist, en mijn praktijk is de eerste die ze zien als ze het stadhuis verlaten. Maar daar gaat het mij niet om. Ik ben een vrouw van principes.’

Burgemeester Bastyn is echter niet van plan om in te gaan op het protest van Dekerpel. ‘Het gezaag van dat mens hangt mij mijn kloten uit’, liet hij off the record weten aan een plaatselijke reporter. ‘Ze komt telkens weer af met haar principes, maar ze vergeet iedere keer te vermelden dat ze in 2006 nog met een eigen lijst heeft deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is profileringsdrang, niets meer.’