De nieuwe drinkapplicatie van Vedett maakt van alcoholgebruik een interactief tijdverdrijf. (Foto Bert van Schranzerbeecke)

Vedett lanceert bier-app voor iPhone

Een iPhone kun je gebruiken als telefoon, gps, camera, boek, stereo-installatie en televisie. Maar je kunt er op een werf je pint niet mee opendoen. Daarom stelt Vedett de iSlok-applicatie voor.

Duvel-topman Michel Moortgat presenteerde gisteren de nieuwste app voor de iPhone: iSlok. Wie het programmaatje gekocht heeft via Apples ‘App Store’ kan in zijn plaatselijke supermarkt een speciaal hoesje afhalen waarin een uitklapbare kroontjeswipper zit.

De applicatie moet van de iPhone nog meer een allroundtool maken, het Zwitsers zakmes van de 21ste eeuw zeg maar. Je kunt het toestel nu al gebruiken als telefoon, gps, camera, boek, stereo-installatie en televisie. ‘Maar als bouwvakker op een werf kon je er geen pinten mee opendoen’, zei Moortgat op een presentatie in de Duvel-hoofdkantoren in Breendonk. ‘Dat werd op den duur redelijk belachelijk’.

De nieuwe app houdt onder andere bij hoeveel pintjes je drinkt. Je dagelijkse gemiddelde wordt online gepost, zodat je je drankverbruik kunt vergelijken met makkers en collega’s. ‘Wij wilden een interactief platform creëren’, stelt Moortgat. ‘De participatie van het publiek is belangrijk. Zo tonen we aan dat een eeuwenoud gebruik als drinken ook relevant blijft in deze digitale tijden.’

Werfarbeiders

Dankzij de bewegingssensoren in de iPhone kun je ook je techniek bijschaven om pintjes te ontkurken. iSlok toont in verschillende stappen hoe je het kroontje het elegantste wipt en corrigeert waar nodig. Daarnaast waarschuwt de app desgewenst wanneer je te veel gedronken hebt om nog te kunnen rijden.

Met iSlok probeert Vedett zichzelf op de kaart te zetten als een hippe pils voor een stedelijk, hoger opgeleid publiek. Toch ziet Apple ook andere mogelijkheden voor de nieuwe app. De technologiegroep hoopt door te breken in de lucratieve niche van bouwvakkers en werfarbeiders. Ook tuinmannen en gemeentewerkers zouden overstag moeten gaan voor de blitse smartphone.

Dit luidt een nieuw tijdperk in voor het drinken van een werkmanspintje

De eerste reacties bij die nieuwe doelgroep waren alvast positief. ‘Dit luidt een nieuw tijdperk in voor het drinken van een werkmanspintje’, zegt Johan Vansteenkiste, een wegenwerker uit Heist-op-den-Berg. ‘Het zal de sector volledig op zijn kop zetten, wees daar maar gerust van.’

Buiten de brouwerij was er protest van de Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd. Ze nemen het niet dat bierliefhebbers wel een Apple-tool krijgen, maar wijndrinkers niet. ‘Wij moeten ons blijven behelpen met ouderwetse kurkentrekkers’, zei Charles D’Honnay, een van de actievoerders. ‘We willen mee zijn met de moderne tijd.’