't Kiel verdwijnt en wordt een parking voor de spelers van Zulte-Waregem, dat in de buurt een nieuw stadion krijgt.

Stadion Kiel wordt parking Zulte-Waregem

Zulte-Waregem verhuist naar Antwerpen. 't Kiel wordt afgebroken, opdat de West-Vlamingen hun chique wagens kunnen parkeren. De club moet zijn naam wel veranderen in Nieuwe Voetbalclub Antwerpen.

Een bonte verzameling van mediafiguren en vermogende zakenlui heeft na weken van intensieve vergaderingen en overleg achter de schermen beslist dat het Olympisch Stadion ’t Kiel van het failliete Beerschot gesloopt wordt.

‘Daarmee is de laatste hindernis van de baan om een nieuwe Antwerpse topclub op te richten die deze stad waardig is’, zegt sportjournalist Frank Raes, die optreedt als woordvoerder van de groep. ‘Die nieuwe ploeg zal bestaan uit eersteklasser Zulte-Waregem, maar dan met een andere naam, een nieuw stadion en nieuwe kleuren.’

De prominenten grepen in omdat de grootste stad van Vlaanderen zonder voetbalclub in eerste klasse zat. ‘Germinal Ekeren en Beerschot zijn geschiedenis en FC Antwerp is zichzelf al enige jaren in de vergetelheid aan het werken’, weet Raes. ‘Het was even slikken voor het ego van de gemiddelde Antwerpenaar, maar zelf promoveren naar eerste op basis van sportieve verdienste was geen optie. De jongste 75 jaar heeft geen enkele club uit het Antwerpse dat voor elkaar gekregen. Zo indrukwekkend onze grootspraak, zo armetierig ons doorzettingsvermogen.’

Na eerdere weigeringen van Beveren, Oostende, Kortrijk, Lierse, Lokeren, Anderlecht, AA Gent en Club Brugge kwamen de zakenlui logischerwijs uit bij Zulte-Waregem. ‘Je moet de kwaliteit halen waar die zit’, vindt Raes.

De Antwerpse mediafiguren en captains of industry kregen steun van het stadsbestuur, dat meestapt in het verhaal om de nieuwe club een reële kans te geven. ‘Burgemeester Bart De Wever (N-VA) was erg enthousiast. Hij heeft ons beloofd de nodige subsidies los te weken.’

In ruil voor een forse kapitaalinjectie moet Zulte-Waregem zich laten herdopen tot Nieuwe Voetbalclub Antwerpen. Het stadsbestuur kiest ook de nieuwe kleuren van de NVA. ‘Om de neutraliteit tussen AC Beerschot en FC Antwerp te bewaren, moesten er sowieso nieuwe kleuren komen’, verduidelijkt Frank Raes. ‘De burgemeester liet zijn oog vallen op een warm geel gecombineerd met een aardedonker zwart.’

De NVA krijgt een nieuw stadion in de buurt van ’t Kiel. ‘Het oude stadion, dat nergens nog goed voor is, maakt plaats voor een parking waar de West-Vlaamse topspelers hun luxewagen kwijt kunnen’, legt Raes uit. ‘Die mensen zijn het gewoon dat ze alle plek hebben voor hun dikke Mercedes, Porsche of BMW, dus moet een fijnmazige stad als Antwerpen daar plaats voor maken. Je kunt toch niet verwachten dat voetballers hun dure wagen op straat parkeren? Ik weet dat Antwerpen niet vertrouwd is met het concept parking, daar zullen we aan moeten wennen.’

Frank Raes:
‘Je kunt toch niet verwachten dat voetballers hun dure wagen op straat parkeren?’

Ook de traditionele supporters van Zulte-Waregem, die aanvankelijk een beetje onwennig reageerden, zullen hun tractoren en beestenkarren kunnen stallen op de nieuwe parking.