Deboosere zou zich spontaan bij de tempel aangeboden hebben uit wroeging over de toorn van de zonnegod.

Frank Deboosere geofferd aan zonnegod

In een poging het lenteweer terug te krijgen hebben onbekenden weerman Frank Deboosere opgeofferd aan de zonnegod Sol Invictus. Zijn organen werden verbrand, de resten van zijn lijk ritueel opgegeten.

De lente bracht dit jaar nauwelijks de verhoopte terrasjesdagen. Ook dagjesmensen bleven in de kou staan. Meer en meer mensen raakten ervan overtuigd dat het slechte weer een teken was dat de zonnegod Sol Invictus misnoegd was.

Daarom bood Frank Deboosere zich gisteren spontaan aan bij de zonaanbidders, die ondertussen zo talrijk zijn dat ze het aantal katholieken overvleugelen. ‘Als weervoorspeller voelde hij zich verantwoordelijk voor de toorn van de zonnegod’, zegt een zonnebankbruine hogepriesteres met residentie in Blankenberge. ‘Hij voelde ook wel dat de mensen boos op hem waren.’

‘Frank was helder en sereen toen hij bij ons kwam’, vult een misdienaar aan. ‘Hij besefte dat het voor hem het einde van de rit was.’

Tot zonsondergang vond een reinigingsceremonie plaats in de tempel voor Sol Invictus terwijl de massa buiten stond te wachten. Omstreeks zonsondergang kwamen de priesters naar buiten met Deboosere, die gekleed was in de traditionele lendendoek.

Het offer zelf nam niet veel tijd in beslag. ‘We gebruiken hete messen die bij het snijden onmiddellijk de zenuwverbindingen tussen het hoofd en de rest van het lichaam dichtschroeien. Frank was bovendien op voorhand ook verdoofd, zodat hij geen pijn kende.’

Nadien was er op het plein voor de tempel een feestmaal voorzien waar de niet-verbrande restanten van Deboosere opgegeten werden. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) was aanwezig. ‘Het hield weliswaar niet op met regenen, maar de zonnegod reageert nu eenmaal niet onmiddellijk’, zegt de hogepriesteres.

De bevolking lijkt gekalmeerd, maar er is ook protest tegen het mensenoffer. ‘Een inhumane praktijk‘, zegt Michel Vandenbosch, hogepriester voor de aardgodin Gaia, ‘Moeder Aarde verlangt geen bloed van haar kinderen.’

De kans is echter klein dat Vandenbosch geen bloed meer zal zien vloeien: de praktijk geniet brede steun in alle lagen van de maatschappij. Ook de politie en het gerecht hebben al aangegeven dat ze het vertikken om de zonneaanbidders op te sporen en te vervolgen. ‘Opsporing niet verzocht’, bevestigt het parket van Brugge. ‘We richten onze aandacht volledig op illegale regendansers.’

Hogepriesteres:
‘Als weervoorspeller voelde hij zich verantwoordelijk voor de toorn van Sol Invictus”

Wijlen Deboosere kende een woelige carrière als weerman. Meermaals haalde hij zich de woede van de bevolking op de hals door foutieve voorspellingen. Eerdere ingrepen van zijn kant, zoals het offeren van zijn snor en het ritueel breken van zijn arm, haalden niks uit.

Frank Deboosere wordt onmiddellijk opgevolgd door Sabine Hagedoren. De zonneaanbidders hopen dat zij de goden gunstiger zal kunnen stemmen. ‘Al zou haar lijf niet misstaan op een barbecue’, verlekkert een aanhanger van de zonnegod zich al.