De supporters van Beerschot zijn niet opgezet met de transactie. 'Maar nu kunnen we wel weer megaboetes voor kwetsende spreekkoren betalen', sust voorzitter Patrick Vannoppen.

Zulte-Waregem en GBA ruilen spelerskern

Nog voor de wintertransferperiode is geopend, werd bekendgemaakt dat eersteklassers Zulte-Waregem en Beerschot hun volledige spelerskern zullen omwisselen tijdens de winterstop.

‘Beerschot kampt met een financieel tekort, vooral door de hoge spelerslonen’, duidt Beerschotvoorzitter Patrick Vanoppen de regeling. ‘Zulte-Waregem heeft dan weer een gebrek aan punten. Nu wij halfweg het seizoen al bijna voldoende punten hebben verzameld om in eerste klasse te blijven en ons geld voor dit seizoen al voor pakweg 80 procent is opgemaakt, kunnen we rustig de kern van Zulte-Waregem overnemen.’

Ook voor Zulte-Waregem is het een win-winsituatie. Voorzitter Willy Naessens: ‘Beerschot heeft geen superploeg, maar het potentieel van die spelers moet ons toelaten om in eerste te kunnen blijven dit jaar. Wij waren vragende partij voor deze ruil, anders wenkt de tweede klasse onherroepelijk.’

De aanhangers van Zulte-Waregem zijn verheugd dat ze de voormalige spelersgroep van Beerschot kunnen toejuichen. ‘Onze supporters zien Zulte-Waregem liever winnen met een andere spelerskern, dan dat ze het huidige elftal, eventueel opgesmukt met een paar onbekende buitenlanders, naar de afgrond moeten begeleiden’, beaamt Geert Denys, voorzitter van supportersvereniging Essevee Olé. ‘Goed, het bestuur heeft verkeerde transfers gedaan in de zomer, maar het vergt moed om de fouten nu te herstellen.’

Moed, maar naar verluidt ook veel financiële middelen. Zulte-Waregem zou voor de overgang een bedrag van 2 miljoen euro hebben bijbetaald aan Beerschot.

Desondanks kunnen de fans van Beerschot de opmerkelijke groepstransfer minder smaken. ‘Eerst putten we ons uit in gezangen over de moeder van doelman Sammy Bossut, lachen we Davy De Fauw uit met zijn niet-selectie voor de Rode Duivels en roepen we dat Thomas Matton een jeannet is. En nu zouden we die gasten moeten steunen? Dat is toch niet geloofwaardig? Hoe kunnen wij onze mannelijkheid nu nog bewijzen?’, werpen enkele Kielse Ratten op.

Patrick Vanoppen nuanceert. ‘Ik denk dat de fans de ruil met ZW zullen appreciëren als we daardoor het faillissement kunnen vermijden’, vermoedt de voorzitter. ‘Bovendien is er nu zelfs opnieuw wat financiële ademruimte. Megaboetes na kwetsende spreekkoren hoeven dit seizoen geen onoverkomelijk probleem meer te zijn, hetgeen de supporters toch ook mild kan stemmen. Of willen we eindigen als Royal Antwerp FC?’

Bij de voetbalbond ziet woordvoerder Stefan Van Loock geen enkel probleem met de grootschalige ruiloperatie. ‘Waarover maakt men zich druk? In het bondsreglement staat geen clausule die zo’n deal verbiedt. De overgang gebeurt binnen de transferperiode en alle partijen zijn akkoord. Dat is dezer dagen zelden het geval. De bond zal dan ook niet tussenkomen.’

Beerschotfans:
‘Dat is toch niet geloofwaardig? Hoe kunnen wij onze mannelijkheid nu nog bewijzen?’

Op zich is dit geval geen primeur voor de vaderlandse competitie. Eind de jaren tachtig nam Anderlecht al eens de hele kern van KV Mechelen over, met inbegrip van de trainer, de spelersbus en de grasmaaiers. Dat gebeurde toen wel in de zomerperiode.