Een wielrenner krijgt een massage. José De Cauwer en Renaat Schotte zullen daar vandaag uitgebreid commentaar bij leveren.

Sporza verwent met uitzending rustdag Giro

Wielerfans kunnen ook vandaag genieten van de Giro. De renners nemen een snipperdag, maar Renaat Schotte en José De Cauwer blijven hardnekkig het wielercircus van deskundige commentaar voorzien.

Na twee weken Giro d’Italia zijn de renners vandaag toe aan een tweede, welverdiende rustdag. Niet zo voor commentatoren van Sporza Renaat Schotte en José De Cauwer. Zij worden om 14.30 uur weer in hun commentaarcabine verwacht om de Sporzakijkers op hun wenken te bedienen met sappige quotes en deskundig commentaar.

‘Het belangrijkste voor een wielerfan is dat hij zijn helden ziet’, vindt Renaat Schotte. ‘Of ze nu op een fiets zitten of op een massagetafel liggen, maakt niet uit. Zolang er maar beelden van zijn.’

‘Renaat en José hebben zaterdag al bewezen dat ze een hele uitzending zonder beelden van renners kunnen volkletsen’, zegt gedelegeerd bestuurder van de VRT Sandra De Preter. ‘Een rustdag in een grote ronde becommentariëren kan dan geen enkel probleem zijn. Met hun kennersoog zullen onze commentatoren vaststellen welke renner het meest uitgerust het einde van de dag haalt.’

Co-commentator José De Cauwer knikt bevestigend. ‘Anders zitten we op een rustdag toch maar wijn te drinken en te prutsen met de chronometer van André Meganck. Het is maar goed dat de rustdag wordt uitgezonden. Er staat vandaag heel wat op het spel. Je wint de Giro in bed. Deze rustdag is een sleutelmoment in de Giro. Vandaag wordt er over winst en verlies beslist.’

‘Dat zijn zware woorden, José’, repliceert Schotte. ‘De vraag is welke ploeg er het best in slaagt haar kopman in een comfortabele zetel naar het einde van de rustdag te loodsen.’

‘Het liefst gebeurt dat toch in een bed, Renaat. Een zetel kan nogal ongemakkelijk zitten en rugklachten opleveren’, onderbreekt De Cauwer.

‘Het moet dan wel een bed op wieltjes zijn’, erkent Schotte stoïcijns. ‘En nog belangrijker: wie is Adelbert?’

Renaat Schotte:
‘Het belangrijkste voor een wielerfan is dat hij zijn helden ziet’

‘Ik verwacht geen grote klassementsverschuivingen tussen de topfavorieten’, merkt De Cauwer op. ‘Al is zo’n rustdag wel een verraderlijk ding. Velen denken dan juist op hun gemak de dag door te komen, waardoor ze door hun onoplettendheid de goede vlucht missen en zo op achterstand worden gezet.’