Massamoordenaar Kim De Gelder toont zich uitgelaten met zijn afgetekende overwinning in de categorie 'Zo zot als een achterdeur'.

De Gelder Strafste Gentenaar in categorie Zot

Een licht verbaasde Kim De Gelder heeft de trofee van Strafste Gentenaar in ontvangst genomen. 'Mijn mama heeft altijd gezegd dat ik nooit zou winnen, daarom heb ik niets voorbereid en ben ik verward.'

In de assisenzaal van het Gentse gerechtsgebouw heeft voorzitter Koen Defoort de beschuldigde Kim De Gelder uitgeroepen tot Strafste Gentenaar in de categorie ‘Zo zot als een achterdeur’. ‘Ik ben een beetje sprakeloos, want dit komt compleet onverwacht’, prevelde de babymoordenaar blozend.

Zijn overwinning is onverwacht, maar zeker niet ongewenst. ‘Ik ben blij dat ik erkenning krijg. Dat zal mij helpen om mijn verdere bestaan vredig op te bouwen’, vertelde De Gelder, waarna hij vriendelijk wuifde naar de aanwezigen in de zaal.

Dendermonds politieommissaris Lucien Van De Winckel noemde de trofee zeer terecht. ‘Gekker dan De Gelder kom je ze maar zelden tegen’, meldde Van De Winckel. ‘Politiemannen komen beroepsmatig vaak in aanraking met zotten, die we over het algemeen knuppelen tot de dood erop volgt, maar De Gelder slaat alles. Die jongen leeft in een andere dimensie.’

‘Dat is waar’, bevestigde De Gelder. ‘Er huppelen roze pony’s rond. Als ik honger heb, vang ik er één en peuzel hem levend op. Maar ik hoor geen stemmen, want pony’s spreken niet.’

‘Compleet kierewiet. Veel politiemannen zijn getraumatiseerd door zijn gedachtekronkels‘, knikte directeur Luc Boterberg van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Dendermonde. ‘Hij heeft reeds lang geen contact meer met de realiteit. Totaal ontspoord. Wijlen Jonathan Jacob was een brave chirojongen in vergelijking met deze psychoot.’

‘Zo zot als een achterdeur?’, vroeg voorzitter Defoort.

‘Nog veel erger’, repliceerde Boterberg. ‘Tijdens zijn eerste verhoren glimlachte hij alleen. Hij bleef stil en onbeweeglijk zitten, met wijd opengesperde ogen. De normale zotten maakten dit jaar geen schijn van kans om Strafste Gentenaar te worden.’

Luc Boterberg (FGP):
‘De normale zotten maakten dit jaar geen schijn van kans’

De assisenjury was unaniem in haar oordeel. Dankzij zijn trofee heeft De Gelder het recht verworven om standrechtelijk doodgenepen te worden door een woedende massa, met de nabestaanden van zijn slachtoffers op de eerste rij.