De politie gelooft in een educatief pak rammel op tijd en stond. De betreurde Jonathan Jacob werd daar het slachtoffer van.

‘Mogen we al geen zotten meer afranselen?’

De politie reageert verontwaardigd op het VRT-programma Panorama, dat beelden uitzond van de moordpartij op Jonathan Jacob. 'Als we al geen zotten meer mogen meppen, wat mogen we dan wel nog?'

Het televisiepubliek bleef gechoqueerd achter na de Panorama-uitzending van gisteravond. Op de schokkende beelden van een veiligheidscamera was te zien hoe acht gewapende politie-agenten de weerloze Jonathan Jacob omringen. Hij was spiernaakt in een cel in Mortsel gegooid wegens drugspyschoses. Na een trap van zijn kant werd er duchtig op hem ingeslagen en -getrapt.

‘Het was niet de bedoeling dat meneer Jacob zou overlijden’, benadrukt Luc Geboers, korpschef van de politie van Mortsel. ‘Maar laten we eerlijk zijn: vroeg hij er niet een beetje om? Je moet het ook niet zoeken, hé, tegen de politie.’

Geboers vindt de verontwaardiging buitensporig. ‘De mensen moeten verstaan dat onze jongens al met handen en voeten gebonden zijn aan allerlei wetten. De media en de politiek zitten voortdurend op onze kap.’

‘Als er een asielzoeker uitgeprocedeerd wordt of als er ergens een Marokkaan komt klagen, hebben we meteen het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) aan ons been. Vrouwen kun je niet hardhandig aanpakken of het regent klachten. Al die irritante idioten die in Brussel komen betogen, moeten we met rust laten, hoe veel ze ons ook provoceren’, somt Geboers op.

Maar verdient een mentaal kwetsbare man wel zo’n behandeling? ‘Goh, verdienen, verdienen… Laten we zeggen dat het belangrijk is dat onze jongens zich ook eens kunnen afreageren. Zotten herinneren er zich nadien meestal toch niets meer van. Een educatief pak rammel kan deugd doen voor iedereen. Als we dat al niet meer mogen doen, wat kan op den duur wel nog, eigenlijk?’

Luc Geboers:
‘Het is belangrijk dat onze jongens zich eens kunnen afreageren’

Geboers wijst erop dat Jacob na het incident verzorging heeft gekregen van een dokter. ‘Onze taak is niet om de zieken te genezen of om de naakten te kleden,’ citeert hij nog de bijbel, ‘maar om de orde te handhaven. We mogen ons daar ook graag eens bij amuseren.’