Kris Peeters in een glansrol. Er is al sprake van een Amerikaanse remake van 'Septemberverklaring' met George Clooney.

Kris Peeters wint Oscar voor beste acteur

Onvertoonde primeur uit Hollywood: Vlaams acteur Kris Peeters kreeg tegen alle verwachtingen in de Academy Award voor beste acteur. Peeters speelde de hoofdrol in de politieke thriller 'Septemberverklaring'.

Kris Peeters’ overwinning kwam onverwacht, maar niet helemaal zonder precedent. Vorig jaar sleepte de Franse acteur Jean Dujardin het felbegeerde beeldje in dezelfde categorie in de wacht, wat Peeters de tweede niet-Engelstalige winnaar op rij maakt. Hij versloeg concurrenten als Daniel Day Lewis, Denzel Washington en Hugh Jackman.

Septemberverklaring trok in Vlaanderen volle zalen. Peeters speelt in de film een veelgeplaagde minister-president die tegenstrijdige belangen moet zien te verenigen om Vlaanderen in 2020 tot een topvijfregio in de wereld te maken. Regisseur van dienst was Karel Van Eetvelt, die eerder al bekend stond om zijn slimme combinatie van politiek inzicht en menselijke emotie.

‘Dit is een ongelooflijke eer’, sprak Peeters het publiek toe. ‘Ik kan niet anders dan nederig het hoofd buigen. Maar ik heb het vooraf aangekondigd: ja, ik kan Bart De Wever verslaan!’ De Wever, de grote verliezer van de Oscaruitreiking, stuurde zijn kat ‘wegens familiale redenen’.

In de Verenigde Staten is Septemberverklaring uitgebracht als ‘Flanders on Fire’. Er is al sprake van een remake waarin de bekende acteur George Clooney de rol van Peeters op zich zou nemen.

Eerder al werd in 1992 de zwarte komedie Daens genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Anderstalige Film. In 2012 kreeg Rundskop, een klassieke boerenfilm in de Heimat-traditie, een nominatie. Met Septemberverklaring mag de Vlaamse cinema voor de allereerste keer een echt beeldje mee naar huis nemen.

Amerikaans filmrecensent Roger Ebert loofde de indrukwekkende prestatie van Peeters en regisseur Van Eetvelt: ‘Peeters doet meer dan acteren. Hij belichaamt de minister-president als geen ander. We geloven hem wanneer hij zegt dat de besparingen niemand pijn zullen doen. De beklemming in het halfrond van het parlement is tastbaar.’

Roger Ebert:
‘Peeters doet meer dan acteren. Hij belichaamt de minister-president als geen ander’

In Wallonië deed Septemberverklaring stof opwaaien. De Waalse pers was boos over het feit dat de slechteriken in Van Eetvelts politieke thriller een sinister genootschap van Henegouwse marxisten was. Het was ook niet de eerste keer dat Franstaligen als booswichten opgevoerd werden in een Vlaamse film.