'Het zal zijn beste dag niet zijn wanneer we achterhalen wie het is', belooft Tom Boonen.

Wielrenner alwéér niet betrapt op doping

Na de Omloop het Nieuwsblad is een renner niet betrapt op doping. Het wielerpeloton reageert verslagen en vol ongeloof. 'Laten we hopen dat het een eenmalig incident is', zegt Patrick Lefevere.

Een niet nader genoemde renner die rijdt voor een niet nader genoemde ploeg is na de Omloop het Nieuwsblad voor de zoveelste keer op rij níét betrapt op doping. De renner in kwestie betwist het verdict en vraagt een tegenexpertise aan. Volgens zijn advocaat heeft hij er deze keer alles aan gedaan om positief te testen: hij gebruikte bloeddoping, groeihormonen, testosteron en epo. Maar blijkbaar niet genoeg om op dopinggebruik betrapt te kunnen worden.

Ondertussen is het kwaad wel geschied. Het voorval kan op weinig bijval rekenen bij collega-renners. ‘Ofwel gaat het om een pretentieus iemand die denkt een koers te kunnen winnen zonder doping. Ofwel hebben we te maken met een wielrenner die ongezond weinig ambitie heeft en een schrijnend gebrek aan professionalisme toont’, analyseert Greg Van Avermaet, kopman van BMC. ‘Voor zulke tweederangscoureurs is er geen plaats in het moderne wielrennen.’

‘Het zal zijn beste dag niet zijn wanneer we achterhalen wie het is’, belooft Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep). ‘Iemand die zich niet laat betrappen op doping tast de geloofwaardigheid van het wielrennen aan. Nu zal iedereen weer denken dat de controle op een listige manier omzeild werd en dat het hele wielrennen een en al bedrog blijft. Daar zijn alle renners het slachtoffer van.’

‘Het is een verrader’, springt ploegmanager Patrick Lefevere Boonen bij. ‘Renners die heiliger willen zijn dan de paus mogen met recht en reden uitgespuugd worden. Laten we hopen dat het een eenmalig incident is. Ik raad de bewuste coureur aan om zijn misstap op te biechten.’

Lefevere en Boonen kunnen op bijval rekenen van wielercommentator Michel Wuyts. ‘Elke wielrenner moet met gelijke wapens strijden. Als er dan eentje tussen zit die geen doping neemt, dan is het broze evenwicht in het peloton verstoord. Wie zich niet laat betrappen, is gezien. Gij zult genadeloos door het ijs zakken, of gij zijt geen topper.’

Pat McQuaid (UCI):
‘We pleiten voor meer financiële middelen om zuivere renners te betrappen’

‘Het probleem van renners die zuiver rijden moet structureel worden aangepakt’, erkent Pat McQuaid, voorzitter van de UCI. ‘Een meerderheid van dopingzondaars mag niet worden gedomineerd door een klein groepje renners dat doping afzweert. We pleiten voor meer financiële middelen om zuivere renners te betrappen. Onze mechanismen om een gebrek aan doping te detecteren zijn ontoereikend.’