President Assad wordt bleek als men hem voor de voeten werpt zoete broodjes te bakken met het ACW. 'Ik heb altijd plichtbewust, als een mak lammetje, de deontologie gevolgd.'

Bashar al-Assad ontkent banden met ACW

De Syrische president Bashar al-Assad heeft banden met het ACW. De internationale gemeenschap reageert gechoqueerd en eist een boycot van Syrië. Assad zelf ontkent alle beschuldigingen.

De schoentjes van de Syrische president zitten almaar nauwer en nauwer. De jongste jaren was de kritiek op zijn beleid niet van de lucht, maar tot echte sancties ging de internationale gemeenschap nooit over omdat ze te lui of te laf was. Daar komt mogelijk verandering in nu blijkt dat Assad banden heeft met het ACW, de koepel der christelijke werklieden. De roep om zijn aftreden klinkt opeens veel luider.

Assad ontkent de aantijgingen en spreekt van een karaktermoord. ‘Een associatie met het ACW impliceert fraude en andere strafbare feiten. Ik heb bloedhonden achter me aan die mijn reputatie trachten te bekladden. Als politicus heb je een deontologie. Ik leef die plichtbewust na, als een mak lammetje zowaar’, stelt de Syrische dictator, die bekendstaat wegens zijn aaibare voorkomen. ‘Ik heb niets onwettelijks gedaan.’

De geruchten dat zijn regime, in samenspraak met het ACW, gebruikgemaakt heeft van de notionele interestaftrek, schuift Assad resoluut van tafel. ‘Er zijn grenzen. De notionele interestaftrek is een onethisch mechanisme waar zelfs de meest gewetenlozen op aarde hun neus voor ophalen. Ik wil er alles aan doen om mijn geloofwaardigheid terug te winnen en hoop dat dit misverstand de vruchtbare samenwerking tussen Vlaanderen en Syrië niet ondermijnt. Ik heb geen enkel zoet broodje gebakken met het ACW.’

Belgisch minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) neemt daar geen vrede mee. ‘Een simpele sorry zal hier niet volstaan‘, zegt de West-Vlaamse Brusselaar. ‘Assad gaat ver over de schreef. Hij neemt een loopje met alle morele normen en waarden. Zijn band met het ACW doet het slechtste vermoeden over hoe hij zijn land bestuurt. Hij moet zijn fiscale regime dringend hervormen en de lasten rechtvaardiger verdelen. Als je een mening hebt, moet je die ook fiscaal toepassen. Anders ben je een hypocriet.’

Ook Amerikaans president Barack Obama roept Assad op om elke band met het ACW door te knippen. ‘Het ACW sjoemelt, fraudeert, misbruikt naïevelingen, vermengt belangen én helpt de N-VA aan stemmen. Wie zich niet expliciet distantieert, in woorden en daden, van deze perfide beweging, vraagt om een internationale boycot.’

Herman Van Rompuy:
‘De oogst is binnen, alle maskers vallen af, het eten smaakt wrang’

‘Assad heeft het vertrouwen in hem en zijn regime schaamteloos misbruikt’, vindt voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. ‘Achter de rug van Europa om onderhoudt Assad banden met scrupuleuze organisaties als het ACW. Dat allemaal om van financiële voordelen te kunnen genieten. Om het met een haiku te zeggen: de oogst is binnen, alle maskers vallen af, het eten smaakt wrang.’

Het ACW betreurt enerzijds dat het de stok geworden is om Assad te slaan, maar is anderzijds tevreden dat er nu eindelijk een stok ís om het moorddadige staatshoofd van zijn troon te knuppelen.