Herman Dams verblijft voor onbepaalde duur in een gewatteerde isoleercel in De Bleekweide.

Agressieve procureur tijdelijk gecolloqueerd

De procureur des Konings Herman Dams wordt tijdelijk verplicht opgenomen in een psychiatrische instelling. De man is een gevaar voor de samenleving. In een isoleercel zullen psychiaters hem platspuiten.

Procureur des Konings Herman Dams mag zijn maatpak inruilen voor een dwangbuis. Hij verlaat zijn chique kantoor, met mooi blinkend parket, om voor onbepaalde duur plaats te nemen in een gewatteerde isoleercel. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld), zwaaiend met haar positief injunctierecht, beslist.

Dams wordt colloqueerd omdat hij onder invloed van overmatig amfetaminegebruik persoonlijk ingegrepen heeft in het dossier van Jonathan Jacob. Drie jaar geleden werd die jongeman door de politie eerst van zijn waardigheid en daarna van zijn leven beroofd: de opgefokte flikken klopten hun naakte slachtoffer dood. De procureur haalde enkele donkere pagina’s uit het dossier en deed fluitend alsof er niets was gebeurd. ‘Enkele nachtelijke overuurtjes, het vermelden niet waard.’

Nu Dams toch erkent dat hij de kluit jarenlange belazerd heeft, kan Turtelboom de geesteszieke procureur opsluiten. ‘De man is verward en doolt opgefokt tussen de andere magistraten’, deelde de minister van Justitie mee in de Senaat. ‘Een flinke dosis kalmeringsmiddel zal hem deugd doen.’

Dams krijgt bij gebrek aan alternatieven een plaats in De Bleekweide, een zelfverklaarde psychotherapeutische instelling die ervaring heeft met illegale activiteiten. De psychiatrische instelling in Boechout, waar de flikken eerst kwamen aankloppen met Dams, heeft geweigerd hem op te nemen. ‘Te gevaarlijk’, oordeelde de diensthebbende psychiater. ‘Deze parketmagistraat valt voorlopig niet plat te spuiten. Een opname is onmogelijk.’

Er hangen verschillende camera’s in de isoleercel van Dams, zodat het publiek later kan meegenieten van een eventuele doodstrijd als Lut Celie en Annemie Struyf hun duivels loslaten op de arme man. ‘Dat wordt een schouwspel dat het desastreuze imago van justitie kan opvijzelen’, hoopt Turtelboom.

Annemie Turtelboom:
‘De man is verward en doolt opgefokt tussen de andere magistraten’

Kamerlid Renaat Landuyt (sp.a) heeft ook iets te zeggen over de gang van zaken bij het Antwerpse gerecht, maar het is weer zodanig onnozel dat we er liever over zwijgen.