Tijdens een EU-top in oktober verwart de Poolse president Herman Van Rompuy met een butler.

Dutroux komt vrij en andere domme stoten

Nog meer onheilsberichten over het nakende jaar hebben onze redactie bereikt. 2013 wordt in alle opzichten een vreselijk rotjaar. Lees het nu al, zodat u vanaf morgen kunt beginnen uit te kijken naar 2014.

Het jaar is nog niet begonnen, maar De Rechtzetting brengt u na een eerder overzicht nog méér hoogtepunten van een boeiend nieuwsjaar. Mooi opgelijst: de belangrijkste nieuwsfeiten van 2013, samengesteld door de voltallige redactie.

Januari

Barack Obama wordt niet doodgeschoten bij de eedaflegging van zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Paus Benedictus XVI ontdekt online dating. Premier Elio Di Rupo (PS) gaat herbronnen op het Griekse eiland Santorini.

Februari

De pannenkoekenbak voor Maria Lichtmis in bejaardenhome Iepenhof in Wechelderzande draait uit op straatrellen. Boze bejaarden steken een oppasser in brand en plassen uit protest in hun broek. Syrisch president Assad komt uit de kast als homofiel in een wanhoopspoging het Westen weer aan zijn kant te krijgen.

Maart

Wereldleiders slagen er niet in beslissingen van betekenis te nemen op de G8-top in het Verenigd Koninkrijk, maar ze hebben wel allemaal goed gegeten en gedronken. Het IOC erkent aanranding als een Egyptische nationale sport. Wouter Beke (CD&V) vertelt een schuine mop.

April

Pete Doherty slaagt er alweer niet in om aan een overdosis te overlijden. Dichter Gerrit Komrij staat op uit de doden, trekt minachtend z’n mondhoeken naar beneden en gaat weer in z’n graf liggen. Het geweten van Vladimir Poetin sterft een eenzame dood in de laatste winterprik.

Mei

Marc Dutroux komt voorwaardelijk vrij en begint een frituur. De volkswoede gaat liggen als blijkt dat hij zijn vak tot in de puntjes beheerst. Kardinaal Leonard mag op tv zijn rassentheorieën uiteenzetten. Het Swingpaleis wordt heropgestart, met Emiel Goelen in de rol van Felice zaliger.

Juni

Ben Weyts (N-VA) probeert vergeefs de hittegolf die België teistert af te schuiven op de Walen. Een progressieve Congolese krijgsheer verbindt zich ertoe vanaf nu alleen nog andere mannen te verkrachten. Een collectieve staking van het VBO, de Voka en Unizo stuwt de productiviteit van het land naar ongeziene hoogtes.

Juli

Kroatië wordt lid van de Europese Unie en vraagt onmiddellijk financiële steun aan. Het neemt de rode lantaarn over van Griekenland in de jaarlijkse schuldenestafette. Alle doping wordt legaal in de Tour de France, wielrenners breken de geluidsmuur. De langverwachte pornoparodie ‘Gangbang Style’ stelt teleur.

Augustus

Vlaams Belang zet tuinen vol brandende kruisen en ensceneert de ophanging van een menselijke pop: ‘een ludieke actie’. Een vliegtuigje stort neer op Brussel-Centraal, maar de NMBS zorgt ervoor dat alle normale vertragingen gehandhaafd blijven. Duizenden Nederlandse caravans worden in Wallonië in een hinderlaag gelokt door hen te doen geloven dat ze al in Frankrijk zijn.

September

Het IOC maakt bekend dat de Olympische Spelen van 2020 gehouden zullen worden in de Somalische hoofdstad Mogadishu: ‘Alles ligt er toch al in puin, we kunnen mooi van nul beginnen’. Hugo Camps overlijdt aan een hevige aanval van pretentie. K3 gaat op pensioen naar Benidorm.

Jan Becaus eerste Belg die geridderd wordt door Queen Elizabeth II voor zijn verdiensten in de Engelse taal

Oktober

Wouter Van Besien (Groen) scheert eindelijk zijn vieze stoppelbaard af. Tijdens een EU-top verwart de Poolse president Herman Van Rompuy met een butler. God schort het einde van de wereld opnieuw op. Een terreuraanslag in de provincie Luxemburg doodt drie herten, een everzwijn en een Nederlander. De Rode Duivels plaatsen zich voor het WK 2014 en storten in onder hun eigen succes.

November

Hipsters vieren ironisch Nieuwjaar. Precies op 11.11.11 overlijdt de laatste kindsoldaatveteraan van Wereldoorlog I. Herman Van Molle wordt gedeporteerd naar Zweden na een spionageschandaal.

December

Jaaroverzichten op televisie krijgen voortaan een ‘komische noot’ met commentaren van Peter Van Asbroeck en Iwein Segers. Jan Becaus wordt de eerste Belg die geridderd wordt door de Britse koningin Elizabeth II voor zijn verdiensten in de Engelse taal. Premier Di Rupo verschijnt per ongeluk in een Saturday Night Fever-pak aan de feestdis van de ministerraad.