Hogesnelheidstrein Fyra blinkt uit in stilstand. Zodoende is het een ideale verblijfplaats voor dakloze asielzoekers.

Stilstaande Fyra biedt daklozen beschutting

Thans alreeds stelt de redactie u voor de voldongen feiten van 2013. Zo wordt de Fyra ingezet voor daklozenopvang en stappen Michelle Martin en Walter Capiau in een gammel huwelijksbootje.

Ondanks allerhande voorzieningen zal de barre winterkou in het begin van 2013 vele daklozen treffen. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) broedt daarom op een ambitieus plan. Ze zet de hogesnelheidstrein Fyra in als opvangmiddel. ‘Het is er warm en het unieke aan de Fyra is dat de overnachting automatisch inbegrepen is. Eenmaal in Amsterdam aangekomen, moeten de daklozen daar wel blijven’, zegt De Block. ‘Al moet de trein eerst tot daar geraken natuurlijk.’

Nog op politiek vlak gaat het Antwerps burgemeester Bart De Wever niet voor de wind. Hij wordt half januari aangereden door een bakfiets en is op zijn minst tot juni 2014 werkonbekwaam. Liesbeth Homans neemt de burgemeesterssjerp over. Niet veel later breekt in ’t Stad de grootste humanitaire crisis uit sinds 1585. Het Rode Kruis en de VN-blauwhelmen worden ingeschakeld om tentenkampen in de nabijgelegen dorpen op te zetten om de vluchtelingenstroom uit Antwerpen op te vangen.

In datzelfde Antwerpen gooit kunstenaar Jan Fabre in het kader van zijn nieuwste kunstproject met rotte Vlaamse tomaten naar ’t Schoon Verdiep. Het Verbond van Vlaamse Hoveniers kan er niet mee lachen. ‘Die beelden gaan de hele wereld rond. Fabre besmeurt ons hele imago door met rotte tomaten te smijten. Alsof wij geen verse tomaten telen’, klagen de tuinders.

In het voorjaar tuimelen de kijkcijfers van VIER verder de dieperik in. Grote baas van Woestijnvis Wouter Vandenhaute grijpt drastisch in en koopt de VRT over. Topprogramma’s als Quiz me quick, Het journaal en Blokken worden afgevoerd wegens te hoge kijkcijfers en vervangen door herhalingen van FC De Kampioenen, Goesting en Kiekens. De Kruitfabriek haalt voor het eerst statistisch significante kijkcijfers.

De zomer wordt traditiegetrouw overheerst door komkommers en de Tour de France. Die laatste zal echter niet zo lang duren als gepland. Renners die niet betrapt worden op doping worden ervan verdacht gefoefeld te hebben tijdens de dopingcontrole. Zij worden onherroepelijk uit wedstrijd genomen en voor twee jaar geschorst. Voor het eerst in haar geschiedenis zal de Tour de France de eerste rustdag niet bereiken.

In showbizzland zal vooral het huwelijk tussen media-iconen Michelle Martin en Walter Capiau bijblijven. Het society-event wordt live uitgezonden door de VRT en deskundig van commentaar voorzien door Marlène de Wouters en André Vermeulen. ‘Het zijn bekende gezichten die tot de mondaine kringen behoren. Het is de kerntaak van de openbare omroep om zoiets in beeld te brengen.’

In Antwerpen breekt de grootste humanitaire crisis uit sinds 1585

Dat koningin Fabiola in september voor de vierde keer sterft, wordt zelfs door de hevigste royaltywatcher niet opgemerkt. De krantensites berichten enkel achter hun betaalmuur over het akkefietje.

Op het einde van het jaar wordt De Rechtzetting verkozen tot Site van het Jaar in de categorie ‘Helderziend.’ Haar accurate voorspellingsgaven worden zowel door de vakjury als de lezer erg op prijs gesteld.