Ietwat voorspelbaar is basketbalspeelster Ann Wauters alwéér verkozen tot Sportman van het Jaar.

Echt waar, 2012 was een fantastisch sportjaar

Op de laatste dag van het jaar kunnen we het met zekerheid zeggen: sportief was 2012 een absolute grand cru. Armstrong reed zijn belagers in de prak, Brugge kende een boerenjaar en de Duivels gaan naar het WK.

Ook in 2012 verschafte sport een legale bezigheid aan honderden autisten, strebers en marginalen. Uit dankbaarheid daarvoor vat De Rechtzetting de tien meest markante sportgebeurtenissen van het voorbije jaar voor u samen.

Het grote gelijk van Armstrong
Voor wie er nog aan mocht twijfelen: Lance Armstrong is de allergrootste. Voor de rechtbank werden zijn zeven Tourzeges niet alleen herbevestigd, het hof oordeelt bovendien dat The Boss bij wijze van schadeloosstelling ook een achtste editie op zijn naam mag schrijven. Slecht nieuws dus voor Bradley Wiggins, de oorspronkelijke winnaar van 2012.

Het boerenjaar van Club Brugge
In 2012 beleefde Club Brugge zijn boerenjaar. De club werd landskampioen, won de bekercompetitie en overwintert in de Champions League. De beslissing van voorzitter Bart Verhaeghe om alle gezelligheid, traditie en voetbalkennis overboord te gooien is duidelijk de juiste gebleken.

Vandenhaute wint Ronde van Vlaanderen
De ietwat geblokte amateurwielrenner Wouter Vandenhaute is als eerste over de streep gerold in Oudenaarde, de nieuwe aankomstplaats van Vlaanderens mooiste. Uit nostalgie naar het vorige parcours hadden de meeste profwielrenners de wedstrijd links laten liggen, tot ontsteltenis van de uitbaters van de VIP-tenten op de Oude Kwaremont. De organisatie toonde zich tevreden met de ‘mooie, succesvolle en ondernemende winnaar’ van de Ronde anno 2012.

Nederland domineert het EK Voetbal
Nederland heeft op het EK in Polen en Oekraïne eindelijk nog eens een beker te pakken. Arjen Robben scoort negen keer en wordt verkozen tot speler van het toernooi. Deze editie van het Europees Kampioenschap zal verder onthouden worden door de spontane zaadlozing van Cristiano Ronaldo terwijl hij zichzelf op het groot stadionscherm een aanloop ziet nemen voor een vrije trap tijdens de kwartfinale Portugal-Tjechië.

Laatste ‘gemengde’ Olympische Spelen?
Na de successen van Usain Bolt, David Rushida en tientallen Kenianen gaan stemmen op om in 2016 aparte atletiekcompetities voor blanke en zwarte atleten te organiseren. Aan atleten wordt gevraagd om te allen tijde een biologisch paspoort bij zich te dragen. Daarmee kunnen geschminkte negers worden ontmaskerd.

Sportbeleid van Muyters werpt vruchten af
Onder impuls van de gedreven minister van sport Philippe Muyters (N-VA) vernedert de Vlaamse delegatie alle tegenstand op de Olympische Spelen van Londen. Gijs Van Hoecke (ploegenachtervolging, wielrennen), Sofie Gierts (hockey), Xavier Malisse (tennis) en Leif Hoste (baanwielrennen) behalen goud voor het Vlaams gewest en worden na de Olympische Spelen op het Antwerps stadhuis ontvangen.

Naar Brazilië dankzij Georges Leekens
Onze nationale trots is eindelijk nog eens op weg naar de eindronde van een groot toernooi. Eén man is daarvoor verantwoordelijk: bondscoach Georges Leekens. De vaderlijke stijl van Papa Georges slaat aan bij de spelers, die opnieuw voor elkaar door het vuur gaan en resultaten boeken. Als dank stort de voetbalbond 90 procent van alle sponsor- en ticketinkomsten door op de rekening van de bondscoach.

Cristiano Ronaldo krijgt spontane zaadlozing terwijl hij zichzelf op het groot stadionscherm ziet lopen

Recordtrainer Bob Peeters
Als eerste coach ter wereld slaagt Bob Peeters erin om met twee clubs in één competitie te degraderen in hetzelfde jaar. Peeters hoopt ooit op een overstap naar de Engelse Premier League, waar maar liefst drie clubs per jaar mogen degraderen.

Nys wint alles in het veldrijden
De 51-jarige Sven Nys blijft alles winnen wat er te winnen valt. En als hij niet wint, wint Albert. Of eventueel Pauwels. Experts gewagen van een uiterst spannend veldritseizoen 2012-2013, maar het publiek is meestal laveloos en heeft niets in de gaten.

Usual suspects bij de prijsuitreikingen
De trofee Sportvrouw van het Jaar gaat als vanouds naar Kim Clijsters, terwijl Ann Wauters (basket) al voor de derde keer op rij Sportman van het Jaar wordt. In de alternatieve wedstrijd Sportpersoonlijkheid van het Jaar krijgt Ilombe ‘Petit Pélé’ Mboyo eindelijk wat hij verdient. Om Karl Van Nieuwkerke tevreden te stellen krijgt tenslotte ook Tom Boonen de één of andere prijs uitgereikt.