Martine Fournier verplicht OCMW-klanten om Noord-Frans crapuul staande te houden. 'Onze politie vertrouw ik voor geen cent.'

Menen sluit grens met Noord-Frankrijk af

Tijdens de jaarsovergang sluit de stad Menen de grens met Noord-Frankrijk. Steuntrekkers van het OCMW worden ingeschakeld om gangsters tegen te houden. Een corridor naar Zuid-Frankrijk blijft open.

Het is toekomstig burgemeester Martine Fournier (CD&V) menens: vanaf 1 januari wordt veiligheid een topprioriteit in Menen. ‘Daarom sluiten we in de nacht van 31 december de grens met Noord-Frankrijk. Ook de boerenwegels gaan dicht. De politie vertrouw ik voor geen cent: allemaal feestneuzen, klaplopers en vrouwenzotten. Daarom schakelen we onze bevolking in.’

Het stadsbestuur van Menen zal geen vrijwilligers ronselen onder de burgerbevolking. Kersvers OCMW-voorzitter Renaat Vanden Bulcke (N-VA) schakelt liever leefloners in. ‘Het is perfect legaal om onze OCMW-steuntrekkers politionele bevoegdheden te geven. Zo leren ze meteen wat werken is’, meent Vanden Bulcke. De deelname aan de actie is verplicht. ‘Het wordt tijd dat de vaste klanten van het OCMW iets teruggeven aan de gemeenschap.’

De Menense leefloners moeten de hele nacht paraat staan om Noord-Franse gangsters, dievenbendes, armoedzaaiers en berooide asielzoekers tegen te houden. Mogelijk komt het daarbij tot zware schermutselingen. ‘Als daarbij burgerslachtoffers vallen, zijn we meteen van een aantal dure vogels verlost’, sust Fournier.

Om het de enkele welstellende Menenaars mogelijk te maken het mondaine zuiden van Frankrijk nog te bereiken, blijft er een corridor naar Zuid-Frankrijk bestaan. ‘Maar voor Noord-Frans crapuul gaat de deur potdicht’, stelt Fournier.

In Menen zelf moeten leefloners erop toezien dat Noord-Franse gangster de taalwetten respecteren. ‘Dat die Fransmans onze winkels plunderen, auto’s stelen en bewoners uit hun bed rammelen, tot daar. Wat mij het meest van al choqueert, is dat zij weigeren om Nederlands te spreken. Je kunt toch op zijn minst een béétje respect hebben voor je slachtoffers?’

De burgemeester en haar schepenen zullen de operatie volgen vanuit het stijlvolle hotel-restaurant De Sterre. ‘Het is de eerste werklunch met de nieuwe bestuursploeg’, popelt Vanden Bulcke al. ‘Zo’n zware en ingrijpende operatie mag best wat kosten.’

Martine Fournier:
‘Wat mij het meest van al choqueert, is dat gangsters weigeren om Nederlands te spreken’

Verwacht wordt dat de buurgemeenten Wevelgem, Wervik en Kortrijk het concept van verantwoord burgerschap overnemen. Vincent Van Quickenborne (Open Vld), de geschorste burgemeester van Qortrijk, reageert alvast positief. ‘In tegenstelling tot Menen telt Kortrijk geen armoedzaaiers. Daarom krijgen we van Maggie De Block 200 niet-begeleide minderjarige asielzoekers ter beschikking om onze grenzen te bewaken.’