Wouter Vandenhaute is zwaar aangeslagen dat de ondergang van het mensendom slechts weinig kijkers kon bekoren.

VIER kan niet scoren met einde van wereld

Woestijnvis en VIER hadden de exclusieve uitzendrechten voor de ondergang van de planeet. Maar de kijkcijfers waren vrijdag bedroevend laag. 'Onze wereld stort een beetje in elkaar.'

Iiedereen bij de commerciële zender VIER was ervan overtuigd: op vrijdag 21 december zou er zwaar gescoord worden. Productiehuis Woestijnvis zou de Apocalyps exclusief in beeld brengen en grote concurrenten vtm en Eén waren gedoemd om zwaar te bloeden.

‘Ik blijf achter onze aanpak staan. Terwijl wij prachtige beelden toonden van instortende steden en alles verzwelgende vlammenzeeën, moesten de andere zenders hun nieuwsuitzending vullen met archiefbeelden’, zegt grote baas Wouter Vandenhaute. ‘Helaas hebben we de zendertrouw onderschat. Ondanks de slimme, kwalitatieve en grappige omkadering, keek er geen kat naar het einde der tijden. De Vlaming staarde liever naar oude opnames van toen de mensheid nog zorgeloos op het aardoppervlak huppelde.’

Slechts 210.000 kijkers zagen live op tv hoe het mensendom aan zijn einde kwam. Vandenhaute erkent zwaar ontgoocheld te zijn. ‘Onze wereld stort een beetje in elkaar. Ik had eerlijk gezegd meer verwacht van de ondergang van de aarde. Slechts 28 procent van de kijkers heeft de weg naar VIER gevonden. Veel mensen stonden de rampspoed zelfs gewoon buitenshuis gade te slaan. Onbegrijpelijk dat zij de ongeregisseerde werkelijkheid verkiezen boven de uitmuntend gemonteerde en luchtig verpakte draai die Woestijnvis telkens weer aan de realiteit geeft.’

Vandenhaute beklaagt zich ook dat hij nog altijd niet verlost is van de marginale VT4-kijkers van weleer. ‘Je zou toch denken dat arbeiders, kuisvrouwen, werklozen, allochtonen, secretaressen, singlemoeders, vuilnismannen, flikken, vakbondslieden, gehandicapten, wielertoeristen, voetbalfans en stoephoeren intellectueel niet in staat zijn om de Apocalyps te bevatten en in pure hysterie door hun ruit springen. Maar neen, dat gespuis blijft maar voor de buis hangen.’

Wouter Vandenhaute:
‘Ondanks de slimme en grappige omkadering, keek er geen kat naar het einde der tijden’

‘Anders dan de Maya’s hebben wij de ene inschattingsfout na de andere gemaakt’, geeft Vandenhaute toe. ‘Onze toekomstplannen zijn te vaag, er ontbreekt visie op lange termijn. Maar goed, zolang Mark Uytterhoeven niet terugkeert naar de VRT, is dat het einde van de wereld niet.’