Kerstvoetbal is een weerloos slachtoffer in handen van de Raad van State. De willoze voetbalbond legt zich braafjes neer bij de schrapping.

Raad van State schrapt Kerstvoetbal

De Raad van State moet haar ambitieuze schorsingsquota voor 2012 halen en heeft daarom de schorsing gevorderd van alle voetbalwedstrijden die op 26 en 27 december zouden worden gespeeld.

De Raad van State zit momenteel aan 96 procent van de schorsingen die ze in 2012 moet hebben gevorderd. Een mooi resultaat, in de eerste plaats te danken aan het intrekken van milieuvergunningen, het blokkeren van bouwprojecten en het schrappen van overheidsbenoemingen.

Toch kan het nog beter, vindt eerste voorzitter Robert Andersen. ‘De cijfers zijn mooi, maar nipt onvoldoende. We proberen in de laatste dagen van het jaar alsnog onze doelstellingen te halen. Nu onze rol wordt uitgebreid, kunnen we ons bovendien meer richten op andere segmenten van de samenleving, zoals sport. Enkel milieuvergunningen schrappen gaat op den duur vervelen.’

Het eerste slachtoffer lijkt de Jupiler Pro League te gaan worden. In haar vordering besliste de Raad van State om de hele 22ste speeldag, voorzien op 26 en 27 december, op te schorten. ‘Kerstvoetbal is onnozel. De Raad van State kan zich niet voorstellen dat iemand hier op zit te wachten’, luidde het vernietigende oordeel van de bevoegde rechtbank. ‘Terzijde zijn er ernstige vragen te stellen bij de wenselijkheid van het voetbalgebeuren tout court.’

De voetbalbond zit verveeld met de zaak, maar ziet zich genoodzaakt het arrest op te volgen. Met een dwangsom van 100.000 euro per gespeelde match ga je niet gauw de held uithangen.

De hoge werkijver van de Raad van State maakt ook elders slachtoffers. Terwijl de federale overheid een uitbreiding wenst van de activiteiten van het bijzonder rechtscollege, wil de Vlaamse regering haar rol net beperken. ‘Ik vind het schandelijk dat de wetten van een land als België moeten worden nageleefd door een democratisch verkozen meerderheid. Zo kun je geen beleid meer voeren’, liet minister-president Kris Peeters (CD&V) optekenen.

Raad van State:
‘Kerstvoetbal is onnozel. Daar zit niemand op te wachten’

Eerste voorzitter Andersen van zijn kant kondigt nieuwe schorsingen en schrappingen aan, in diverse sectoren en vóór het jaar om is. ‘Onze medewerkers zullen zich de komende dagen nog buigen over de wettelijkheid van onder meer het serveren van schuimwijn op nieuwjaarsrecepties, het ontsteken van vuurwerk na 22 uur en de kledijkeuze van Catherine Van Eylen tijdens de verkiezingsshow Sportpersoonlijkheid van het Jaar.’