In navolging van Mme Zsazsa storten zich almaar meer vrouwen vol overgave op het huishouden. (Foto Elza D.)

Retrotrend krijgt vrouwen weer aan de haard

In 2013 waagt de retrotrend zich nog verder terug in het verleden. De zoektocht naar authenticiteit zal nog meer doe-het-zelfboeken tot bestsellers maken. Een goede zaak, want zo kennen vrouwen weer hun plaats.

Retro is helemaal in: we consumeren massaal vergeten groenten en verloren orgaanvlees, we vallen voor kledinglijnen die al meer dan vijftig jaar oud zijn en onze meubels moeten er authentieker uitzien dan de gemiddelde inboedel in Bokrijk. We moeten die rommel dan nog het liefst allemaal zelf maken, net als in grootmoeders tijd. Het voorbije jaar zijn we als gekken beginnen te breien en haken, meubels draaien en edelsmeden, moestuinieren en weekmenuten, cupcakes versieren en barrista spelen.

In 2013 zal de doe-het-zelf-retrotrend zich nog meer uitdiepen. Dat blijkt uit de nieuwste bestsellers die momenteel over de toonbank gaan. Het zijn titels die, volgens de uitgeverijen zelf, massaal onder kerstbomen liggen dit jaar.

Met stip op één staat Allemaal lompen, een boek waarmee u onmiddellijk aan de slag kunt om typisch middeleeuwse kledij uit uw naaimachine te toveren. Allemaal lompen is het vervolg op de bestseller Allemaal rokjes‘ van Mme Zsazsa, die persoonlijk verantwoordelijk is voor de doe-het-zelfgolf die ons land teistert. In Allemaal rokjes vertelde de voormalige huisvrouw hoe ze uit verveling is begonnen met zelf kledij te naaien voor haar kinderen en haar man. Tienduizenden huisvrouwen volgden haar voorbeeld – sommige vrouwen namen zelfs speciaal loopbaanonderbreking om hun gezin zo authentiek mogelijk te bestieren.

Door het succes van haar vorige boek heeft Mme Zsazsa het nu zo druk dat ze zelf geen tijd meer heeft om haar eigen kleren te maken: ‘Interviews geven, promotie voeren, herdrukken goedkeuren,… Ik had nooit gedacht dat werken zo vermoeiend kon zijn. Ik kom er zelfs niet meer toe om nog nieuwe kleertjes voor mijn kinderen te maken. Gelukkig zijn er nog lompen. Die kunnen zowel elk kledingstuk vervangen: rokjes, mutsen, truien, ondergoed, zelfs schoenen! En in géén tijd klaar. Ideaal dus voor retroliefhebbers die door hun werk geen tijd hebben om te naaien.’

Ook andere bekende namen uit het milieu gaan op zoek naar een nog authentiekere retrobeleving. Zo legt vaste waarde Tante Kaat in haar jongste boek Bruine zeep en handkloven uit hoe je de was kunt doen met de wastobbe en het wasbord – ‘net als vroeger, en heel ecologisch, want je gebruikt geen elektriciteit’. Voor de retrofoodies voorziet de Boerinnenbond sinds dit jaar het nieuwe standaardwerk Ons slachtboek. Alle steken en technieken voor de thuisslacht, stap voor stap in woord en beeld. Televisiekok Jeroen Meus bedient liefhebbers van de jaren veertig met Dagelijkse kat, waarin hij tientallen eenvoudige recepten deelt om besnorhaarde huisgenoten in een smakelijke oorlogsmaaltijd om te toveren.

Televisiekok Jeroen Meus bedient liefhebbers van de jaren veertig met ‘Dagelijkse kat’

Speciaal voor de mannelijke retro-doe-het-zelvers schreef Elke Vanelderen het standaardwerk Van aanrecht tot haard, met creatieve ideeën om vrouwen weer op hun vooroorlogse plaats in het huishouden te wijzen. Andere titels in het genre zijn: In de keuken met de zussen, Zo geklopt! en Motten op Tante Hilde.

Wie de smaak van het vooroorlogse huishoudmanagement echt te pakken heeft, zal vast ook veel hebben aan het boek Over broeksriemen en kolenkoten. Gouden oude wijsheden opnieuw ontdekt, over opvoeding op grootvaders wijze. Tot slot krijgen we met Goe gehakken een handleiding om negerslaven in het huishouden gemotiveerd te houden. De tips grijpen vooral terug naar de Leopoldistische traditie.