Onze redactie staat voor lul op de uitreiking van de Site van het Jaar 2012. Ze heeft klacht ingediend tegen haar publieke vernedering.

Kiesuitslag Site van het Jaar 2012 ongeldig

De verkiezing van de Site van het Jaar 2012 moet worden overgedaan. Nieuwssite De Rechtzetting had klacht ingediend, waarop de Kiescommissie 'grove onregelmatigheden' kon vaststellen.

De Kiescommissie Clickx heeft zonet de uitslag van de Site van het Jaar 2012 ongeldig verklaard. Gisteravond werden in Gent de prijzen uitgereikt, maar vandaag komt een deurwaarder alle officiële plakkaten weer ophalen. Desnoods met bruut geweld.

Een en ander is het gevolg van twee klachten die de redactie van deze website heeft ingediend. De redacteurs protesteerden ten eerste tegen de categorie ‘Tegendraads’, waarin De Rechtzetting genomineerd én afgetekend winnaar was. ‘Wij horen thuis in de categorie ‘Nieuws & Duiding’, stelt senior writer Anton Voloshin. ‘We hebben een mainstreamprofiel en houden ons ver van tegendraadse gedragingen.’

Redacteur Jonas Aepenbroot voelt zich gefnuikt. ‘Het establishment was doodsbenauwd voor de kracht van verandering die uitgaat van onze berichtgeving’, stelt Aepenbroot. ‘Om de reguliere media gezichtsverlies te besparen, heeft men ons in een non-categorie gedropt. Daar hebben we de tegenstand zonder veel moeite platgewalst, maar veel eer viel er niet te halen als je kijkt wie onze concurrenten waren.’

Ook radiozender Radio Plasky had al zijn ongenoegen laten blijken over de nieuwe categorie Tegendraads. ‘Dat een groot mediabedrijf in die categorie dan ook nog een radiozender nomineert, vinden wij bespottelijk, verwerpelijk en bovenal achterlijk’, liet hoofdredacteur Auguste Plasky zich ontvallen.

Een tweede klacht van De Rechtzetting behelsde het gebrek aan strijdlust bij de rivaliserende websites. ‘Wij hadden echt gehoopt dat een prima site als Ugly Belgian Houses met de hoofdvogel zou gaan lopen’, zegt Voloshin. ‘Ook TV Olen had gerust mogen winnen. Zolang wij maar niet als debielen op het podium moesten gaan staan.’

‘God, ik had zelfs kunnen leven met een eerste plaats voor die prutsers van De Raaskalderij‘, erkent Aepenbroot, die om zeer gegronde redenen rancuneuze gevoelens koestert tegenover de raaskallende redactie. ‘Dat zij uiteindelijk maar vierde geëindigd zijn, is omdat ze alweer hun best niet hebben gedaan. Schandelijk.’

De Raaskalderij had nochtans een originele promocampagne opgezet: wie een screenshot van zijn stem stuurde, kreeg een gratis pint. ‘Maar blijkbaar hebben ze niet genoeg pinten aangeboden’, stelt Voloshin vast. ‘Een beetje meer inzet van hunnentwege had ons deze publieke vernedering bespaard.’

Ook buiten haar eigen categorie verwijt De Rechtzetting de andere sites een stuitende laksheid. ‘Kijk naar de algemene ranking: wij staan hoger genoteerd dan kleppers als De Tijd, Radio 1 en VDAB‘, constateert Aepenbroot met verbijstering. ‘Dat betekent dat de Vlaming zijn tijd liever zoekmaakt door rond te hangen op onze site dan zich te informeren over de economie of een job te zoeken. Dat is pathetisch.’

Jonas Aepenbroot:
‘Establishment doodsbenauwd voor de kracht van verandering die uitgaat van onze berichtgeving’

Een derde klacht, namelijk dat er te veel ongemanierde nerds aanwezig waren op de prijsuitreiking, werd door de Kiescommissie van Clickx onontvankelijk verklaard. ‘Niet dat De Rechtzetting in dezen geen gelijk heeft, maar de commissie bevindt zich niet in een positie om zichzelf buitenspel te zetten’, klinkt het in het commissieverslag.