Bart De Wever verjaart ook op 21 december. Toeval?

Kwart Vlamingen verwelkomt apocalyps

Van grote paniek omtrent de zogezegde Maya-voorspellingen op 21 december is in Vlaanderen niet veel te merken. De reden: veel Vlamingen zien het einde van de wereld best zitten.

Een onderzoek van HLN.be leert dat maar liefst 26 procent van de 7.000 ondervraagde Vlamingen positief staat tegenover het einde van de wereld. De aangegeven redenen zijn zeer divers.

‘We verdienen het in feite, toch?’, merkt een anonieme lezer op. ‘We hebben al die politiekers de wereld naar de kloten laten helpen. Als een meteoriet ze allemaal wegveegt, zijn we er ook onmiddellijk vanaf.’

Iemand anders merkt op: ‘Eindelijk nog iets spannend om naar uit te kijken. Ik ben het beu om constant te moeten lezen over economische crisissen, fraude en terrorisme. Zo’n apocalyps is weer eens wat anders.’

Een derde lezer maakt er zich vrolijk over dat 21 december ook de verjaardag is van aanstaand Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Ik kan niet wachten hoe ze dat weer op de Walen gaan proberen af te schuiven’, grapt hij.

Socioloog Mark Elchardus (VUB) is niet verrast. ‘Een ramp brengt mensen bij elkaar over politieke breuklijnen heen. Na elk groot drama, zoals 9/11, de tsunami van 2004 in Zuid-Oost-Azië of de slachtpartijen van dolle schutters, zie je dat mensen elkaar terug gaan opzoeken en beseffen wat ze aan elkaar hebben.’

Bepleit Elchardus dan dat er meer rampen moeten plaatsvinden? ‘Zeker niet’, zegt hij, ‘maar de positieve aspecten van zo’n onheil mogen we niet onderschatten.’

Op 21 december eindigt de zogenaamde Lange Telling van de Maya’s. Hun kalender was bijzonder geavanceerd en bestond uit verschillende cycli. Esoterici hebben dat aangegrepen om hen profetische gaven toe te dichten.

‘Aangezien de Maya’s niet eens hun eigen ondergang konden voorspellen, lijkt het mij sterk dat ze die van ons wel zagen komen’, sneert filosoof Etienne Vermeersch.

‘Ik ben het beu te moeten lezen over crisissen en fraude. Zo’n apocalyps is eens iets anders’

De minderheid Vlamingen die zit te hopen op het einde van de wereld, laat het niet aan haar hart komen. ‘Als het niet op 21 december is, zal het wel voor binnenkort zijn.’