Breed grijnzend en stralend van geluk mocht Wouter Vandenhaute aankondigen dat VT4 het einde der tijden exclusief zal uitzenden.

Woestijnvis brengt ondergang aarde in beeld

Productiehuis Woestijnvis heeft de exclusieve uitzendrechten binnengehaald van het einde der tijden, dat geprogrammeerd staat op 21 december. Het wordt volgens Wouter Vandenhaute het tv-moment van 2012.

Volgens apocriefe Maya-voorspellingen zal de aarde vergaan op 21 december 2012. NV De Vijver, de holding achter productiehuis Woestijnvis, heeft de rechten verworven om de ondergang van de aarde live in beeld te brengen. Daarvoor gooide het mediabedrijf een een niet nader genoemd monsterbod op tafel.

Gedelegeerd bestuurder Wouter Vandenhaute kan zijn geluk niet op. ‘De ondergang van de aarde zal in de Vlaamse huiskamers rechtstreeks te volgen zijn. Dit wordt de tv-sensatie van de 21ste eeuw. Iedereen wil het einde van de wereld van dichtbij meemaken. We zullen over de hele wereld camera’s plaatsen om het gebeuren optimaal in beeld te brengen.’

Vandenhaute beklemtoont dat Woestijnvis alles in het werk zal stellen om zo hoog mogelijke kijkcijfers te halen. ‘Zo zullen we BV’s op de voet volgen. De kijker zal de laatste levensmomenten van zijn favoriete acteur of actrice mee kunnen beleven alvorens zelf het loodje te leggen. Aangezien er alleen afvallers in beeld komen en er op het einde geen winnaar overblijft, zal de format veel dichter aansluiten bij de werkelijkheid. Dit wordt reality-tv van de bovenste plank.’

Woestijnvis kan alvast rekenen op sponsoring van de bank Belfius en de financiële groep Dexia. Beide zijn gezien hun onzekere toekomst gebaat bij het einde der tijden. Ook de grootbank KBC is geïnteresseerd om sfeervolle reclamespotjes uit te zenden tijdens de onderbrekingen die VT4 iedere twintig minuten zal inlassen.

Enkele criticasters stellen dat het idee om de ondergang van de aarde live uit te zenden grensverleggend slecht is. Vandenhaute is die mening niet toegedaan. ‘Vanuit alle hoeken trekken wij de grootste journalistieke talenten aan’, zegt de CEO. ‘Op den duur zullen zelfs de meest gevreesde tv-recensenten moeten erkennen dat wij geschiedenis schrijven, al is het maar omdat wij hun loon betalen.’

Het einde der tijden zal worden voorzien van deskundig livecommentaar. Weerman Frank Deboosere verlaat na jarenlange trouwe dienst de VRT. ‘Het bod van Woestijnvis kon ik niet links laten liggen. De ondergang van de aarde wil je gewoon op de eerste rij kunnen volgen’, zegt Deboosere enthousiast. ‘Het zal een unieke belevenis zijn. Het einde der tijden is zelfs zo’n uniek fenomeen dat de kans zo groot is dat je het maar één keer in je leven meemaakt.’

Frank Deboosere:
‘Het einde der tijden is zo uniek dat je het mogelijk maar één keer in je leven meemaakt’

Vandenhaute laat voorlopig in het midden of het einde der tijden betalend wordt voor de toeschouwers ter plekke. ‘Er is wel al grote interesse voor viptenten, zodat mensen met een bevoorrecht inkomen de ondergang van de planeet in het grootste comfort kunnen meemaken.’