Een homoseksuele man met een bles. Wanneer de politie een lijk met zo'n kapsel aantreft, weet zij meteen: het gaat hier om gaybashing.

Homo’s vragen eigen versie leprozenratel

Homo's willen verplicht worden om hun seksuele geaardheid kenbaar te maken via hun kledij, hun kapsel en de beltoon van hun gsm. 'Zo is alle geweld tegen ons duidelijk een geval van gaybashing.'

Allemaal goed en wel dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) homofoob geweld strenger gaat aanpakken. Homo’s doodslaan verdient een zwaardere straf dan hetero’s doodslaan. Maar hoe kunnen flikken te weten komen dat een doodgeklopt lijk toebehoort aan een homoseksueel?

Holebivereniging Çavaria dringt aan op een oplossing. ‘Anders riskeren haatmisdrijven op dezelfde manier te zullen worden behandeld als banale gevallen van geweld tussen hetero’s’, 
zegt coördinator Yves Aerts. ‘Het is een goed idee om homo’s te verplichten zich als dusdanig te identificeren. Speciale kleding en een onderscheidende haarsnit kunnen daarbij helpen. Ook zouden homo’s hun komst moeten aankondigen met een aangepaste beltoon, bijvoorbeeld een erkend gay anthem van Lady Gaga, Gloria Gaynor of George Michael. Dat alles uiteraard in ons eigen belang, zoals de leprozenratel er in de middeleeuwen voor zorgde dat melaatsen van een beschermd statuut konden genieten.’

Zo’n maatregel zal ervoor zorgen dat geweldenaars zich niet meer verschuilen achter het excuus dat ze iemands seksuele geaardheid niet op zijn gezicht kunnen aflezen. De politieagenten ter plaatse zullen onmiddellijk weten hoe de vork aan de steel zit. ‘Zo is alle geweld tegen ons duidelijk een geval van gaybashing’, verklaart Aerts.

Glenn Audenaert, baas van de Brusselse gerechtelijke politie, is voorstander. ‘Deze regeling maakt het werk beheersbaar voor mijn mensen op het terrein’, legt de topflik uit. ‘Nu zijn de extremen uit zichzelf makkelijk te onderscheiden, maar wat vang je aan met de twijfelgevallen? Zelf kan ik zien dat een man met een baard en een koran onder de arm een moslimterrorist is, terwijl een grijsaard met een Romeinse boord en een soutane een kinderverkrachter is. Omgekeerd ziet iedereen dat iemand die, zoals ikzelf, nette maatpakken draagt, whiskey drinkt en naar jazzmuziek luistert een viriele hetero is die elke avond viermaal scoort. Maar wat doe je met iemand die een architectenbrilletje en een sjaaltje draagt? Dat kán een homo zijn, maar voor hetzelfde geld is het gewoon een journalist van De Standaard.’

Ook de bekende advocaat en homo-activist Jean-Marie de Meester steunt het voorstel dat homo’s verplicht om hun seksualiteit te manifesteren. ‘Tot voor kort was ik ervan overtuigd dat het gerecht het probleem van homofobie niet ernstig nam en zelfs samenspande om homofoben te beschermen. Maar als mevrouw Turtelboom deze maatregel erdoor krijgt, moet ik mijn mening herzien. Zelf woon ik in een achterlijk boerengat waar de helft van de bevolking nog op de tjeven stemt en met paard en kar naar de mis gaat. Het risico om in elkaar geramd te worden is er zeer groot. Een verplichting om mezelf als homo te identificeren zal mijn fysieke integriteit beschermen.’

Jean-Marie de Meester:
‘Een verplichting om mezelf als homo te identificeren zal mijn fysieke integriteit beschermen’

Getuigt het wel van rechtvaardige vrijheid dat alle homo’s te koop móéten lopen met hun geaardheid? ‘Geen enkele homoseksuele man kan hier tegen zijn. Een homo die zich níét als janet gedraagt, is een faker, een mislukte hetero die geen vrouwen kan verleiden en zich dan maar overgeeft aan zijn seksegenoten’, stelt De Meester. ‘Jarenlang heeft de maatschappij het ons verboden ons te outen. Wel, ter compensatie willen wij nu verplicht worden onze geaardheid voortdurend te openbaren.’