Alexander De Croo kon slechts op de valreep voor een hoerasfeer zorgen. Daar had hij twee gebroken enkels voor over.

De Croo overtuigt met achterwaartse salto

Een heel partijcongres lang twijfelden de leden aan het nieuwe verhaal van de Open Vld. Tot Alexander De Croo in de slotminuut een achterwaartse salto maakte. 'Een kantelmoment! Joepie juij voor het liberalisme!'

De Vlaamse liberalen hebben het zwaar te verduren. De partij is nog niet dood, maar staat in poleposition voor vergevorderde palliatieve zorgen. ‘We zitten aan de ziekenkas’, merkte Reginald Boone (58) op vlak vóór het partijcongres van start zou gaan. De bouwondernemer uit Lotenhulle is al decennialang lid van de Open Vld, maar kan zich steeds minder vinden in het gezwam van de partijtop. ‘Alexander De Croo is een snotneus die een stevige rammeling verdient. En over de aard van het liberalisme heeft Hot Marijke tegenwoordig zinniger dingen te zeggen dan Guy Verhofstadt.’

Ook Marcella Verheyen (43), zelfstandig zaakvoerster van een bedrijf dat managementdiensten aanbiedt, had er zaterdag geen goed oog op. ‘Stilaan is duidelijk dat het over and out is voor onze partij’, wist de liberale militante uit Ursel. ‘Op straat word ik nagestaard. Kinderen bekogelen me met afgedankte stereoketens, maïskolven en het valse gebit van hun grootouders. Op mijn gevel heeft iemand ‘Liberales eunt domus’ geklad. Waarschijnlijk is dat een zeer grove belediging.’

Tijdens het congres zelf kon De Croo zijn troepen niet begeesteren met een of ander statement over vrijheid. Norbert Claus (38), een charismatische boekhouder uit Wortegem-Petegem, vluchtte de zaal uit voor een sigaret en om luidkeels zijn beklag te doen tegenover de journalisten die niet binnen mochten van partijreptiel Noël Slangen. ‘Ik was beter mee met mijn vrouw naar haar cursus bloemschikken geweest. Dan had ik tenminste nog in de strakke billen van de lesgeefster kunnen nijpen.’

Het hele evenement leek goed op weg om – net als de eurozone, de hervorming van het gerecht, de splitsing van BHV en de carrière van Peter Van Asbroeck – op een totale mislukking uit te draaien. Een hele namiddag lang bleef de kwelling duren. Tegen het einde zaten sommige militanten stilletjes te huilen, velen hadden reeds hun cyianidetablet of strop bovengehaald om er een eind aan te maken en slechts een enkeling trachtte zichzelf in de valse hoerastemming te brengen waar de partij tijdens de periode-Verhofstadt zo’n kwalijk patent op had.

En toen, opeens, gebeurde het. Op het moment dat de meeste kopstukken op het podium stonden te sterven, smachtend naar een liter cognac of een peperdure hoer, maakte Alexander De Croo een achterwaartse salto. De zaal veerde recht. Een oorverdovend ‘Hoera!’ galmde alsnog door het congresgebouw.

Carl Devos (UGent):
‘Dit heeft een grote symbolische waarde’

‘Een waar kantelmoment! Joepie juij voor het liberalisme!’, juichte Marcella Verheyen na afloop. ‘Dat was de kentering waar we op gehoopt hadden!’

Politicoloog Carl Devos (UGent) beaamt dat. ‘Met zijn stunt geeft De Croo aan dat hij terugkeert naar de basis. Dit heeft een grote symbolische waarde. De liberalen hebben hun traditionele zwierigheid herwonnen. Alleen jammer dat de overmoedige voorzitter bij het landen zijn beide enkels heeft gebroken. Zelfs een sukkeldrafje zal er voorlopig niet meer inzitten.’