Wouter Vandenhaute hoopt dat de klassieke VT4-kijker zo snel mogelijk andere oorden opzoekt. Daarbij kijkt hij nadrukkelijk naar vtm.

Vandenhaute wil marginale VT4-kijkers kwijt

Wouter Vandenhaute is zwaar ontgoocheld over de start van VIER. De kijkcijfers waren oké, maar het stoort Vandenhaute mateloos dat de typische, marginale VT4-kijker blijven hangen is.

‘Met schermgezichten als Tom Lenaerts, Erik Van Looy en Gilles De Coster zou je denken dat je een hoogopgeleid publiek aantrekt, maar uit de eerste analyses blijkt dat we de dommeriken nog niet kwijtgespeeld zijn. Ik kan niet zeggen dat ik daar vrolijk van word’, geeft Wouter Vandehaute toe. ‘Met Iwein Segers hebben we uitlachprogramma Komen eten een pseudo-intellectueel elan gegeven. We hadden verwacht dat enkel actieve meerwaardezoekers zijn geneuzel zouden appreciëren. Maar tot onze verwondering laten de typische VT4-kijkers zich niet zomaar afschrikken door Iwein de Vervelende. Ik kan maar hopen dat die oenen traag van begrip zijn en pas over enkele maanden besefen dat het oude VT4 niet meer bestaat.’

De voorganger van VIER had een ijzersterke reputatie opgebouwd met programma’s die complexloos mikten op een hersenloos publiek. Dankzij platte shows als Now or Never en Jerry Springer hadden mensen die niets verstonden van Terzake of Het journaal ook iets aan hun televisietoestel. Realitysoaps in het genre van Exotische liefde en Temptation Island boden werkloze triestigaards en eenzame sukkelaars de illusie dat ze het zelf nog zo slecht niet hadden.

‘Van die kijkers willen we dus zo snel mogelijk af geraken’, benadrukt programmadirecteur Liesbet Vrieleman. ‘We hopen dat vtm snel uitpakt met producties die zo slecht zijn dat Jan Modaal ze goed vindt. Er bestaat een publiek dat zit te wachten op slappe comedy à la Nonkel Jef en Verschoten & Zoon.’

Het is al langer bekend dat Vandenhaute geen hoge pet opheeft van de kortzichtige verkavelings-Vlaming. Zo is de mediatycoon tevens mede-eigenaar van de Ronde van Vlaanderen. Hij probeert die wielerklassieker te heroriënteren tot een society-event in de stijl van Waregem Koerse. Om plaats te maken voor welstellende vips moet het gewone publiek, dat bestaat uit dronkelappen en ongeletterde handtekeningjagers, eerst verjaagd worden. Een eerste stap in die richting was de verbanning van de Muur van Geraardsbergen uit het parcours. In de toekomst zal de Ronde ook betalend worden.

Wouter Vandenhaute:
‘We moeten het klootjesvolk duidelijk maken dat het niet geschikt is voor onze tv-pareltjes’

‘Voor VIER overwegen we een gelijkaardige strategie’, vertelt Vandenhaute. ‘Met de actieve steun van onze bladen De Standaard en Humo hopen we een publiek aan te trekken dat minstens tot eenentwintig kan tellen. Tegelijk moeten we het klootjesvolk duidelijk maken dat het niet geschikt is voor onze tv-pareltjes.’