Okapi Nkosi heeft net lang genoeg geleefd om er een schattige foto van te maken. Een lomp verkiezingsbord maakte een bloederig einde aan zijn prille bestaan.

Verkiezingsbord verplettert pasgeboren okapi

De okapi die vorige week geboren is in de Zoo van Antwerpen, is ondertussen alweer overleden. Het diertje kwam terecht onder een omvergewaaid verkiezingsbord van N-VA-lijsttrekker Bart De Wever.

Even telde de Zoo van Antwerpen zeven okapi’s, zeldzame hoefdieren met een mooie pels en lekker vlees. Toen ging de wind aan de haal met één van de reusachtige verkiezingsborden van Bart De Wever, boegbeeld van de N-VA. Het plakkaat kwam terecht op de jonge Nkosi, die met een gebroken ruggengraat omver viel, een beetje lag te zieltogen en wegens geen andere opties dan maar besloot de pijp aan Maarten te geven.

Het overlijden van het gestreepte mormel heeft de verzorgers van de dierentuin sterk aangegrepen. ‘Met zijn 14 kilogram en 71 centimeter was Nkosi betrekkelijk klein en fijn, maar we hadden nooit gedacht dat hij even snel de geest zou geven als het stomme dolfijnenkalf uit Brugge’, treurt verzorgster Theresa Verstraete.

Wouter Van Besien:
‘Net als de kiezer moeten we ook dieren behoeden voor verkiezingsretoriek’

Okapi’s zijn wel vaker het slachtoffer van politieke campagnes. In Congo, het thuisland van de allochtone diersoort, leven er amper nog 35.000 okapi’s in het wild. Vaak worden ze afgeslacht omdat ze in de weg lopen tijdens etnische conflicten en stammentwisten. In juli voerden negroïde strijders nog een aanval uit op een kweekcentrum van de girafachtige. Slechts één dier kon het bloedbad nadien navertellen.

Dat okapi’s in ons land gewelddadig komen te overlijden is veeleer zeldzaam. Meestal worden de vreemde dieren zo stevig in de watten gelegd dat ze onnatuurlijk hoge leeftijden weten te bereiken.

Volgens Groen, dat wel meer allochtone schepsels een warm hart toedraagt, worden de okapi’s nog niet genoeg gepamperd. ‘Net als de kiezer moeten we ook dieren behoeden voor gevaarlijke verkiezingsretoriek’, zegt voorzitter Wouter Van Besien. ‘De electorale afvallingsrace wordt te ingewikkeld. Reusachtige verkiezingsaffiches brengen de mensen enkel maar meer in de war, waardoor ze beginnen te bazelen over de kracht van verandering of zo. Plus daarbij: zoals zovele andere minuscule prutspartijtjes heeft Groen geen budget voor grote verkiezingsborden. Nu ook blijkt dat jonge, weerloze diertjes genadeloos worden afgeslacht door de electorale zwaargewichten vragen wij een totaalverbod op borden die groter zijn dan 1,5 vierkante meter.’

Terwijl de discussie gaande is, worden de overblijfsen van Nkosi versneden. Een rabbijn en een imam zullen elk een portie vlees zegenen, opdat het kan worden verwerkt in koosjere dan wel halalachtige maaltijden. Voedselzandloper Kris Verburgh raadt consumptie van okapisteaks af wegens te veel proteïnen en parasitaire wormen.